Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Offentliga affärer för 830 miljarder

Publicerad: 27 maj 2019, 04:45

Den offentliga sektorns köp av byggtjänster ökade kraftigt 2018.

Foto: Mostphotos

Den offentliga marknaden fortsätter att växa och uppgick i fjol till över 830 miljarder kronor, 12 miljarder mer än året innan. Utbildning och byggande är två branscher med stark tillväxt, visar nya siffror från DS Insikt.

Ämnen i artikeln:

EkonomiByggbranschenUtbildningSKR

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Statens, kommunernas och landstingens/regionernas köp av varor och tjänster ökade med omkring 1,5 procent 2018 och uppgår därmed till över 830 miljarder kronor som betalats ut till fler än 203 000 leverantörer. Det visar nya sammanställningar från DS Insikt, som samlar in uppgifter om de offentliga affärerna.

Hälso- och sjukvård är den bransch som utgör den största utgiftsposten, framför allt för landets regioner som här köpte för över 92 miljarder kronor. Praktikertjänst, Capio och Aleris är tre privata bolag som är starka på marknaden.

Utbildning är en annan bransch i topp, som dessutom hade en stark tillväxt 2018. Flera av friskoleföretagen tror på en bra framtid i takt med att elevantalen växer enligt prognoserna, vilket Dagens Samhälle skrev om i maj 

Ännu kraftigare tillväxt hade byggbranschen. Som DS skrev i förra veckan dominerar byggbolag i toppen på listan över de största privata leverantörerna. Under 2018 ökade det offentliga Sveriges utgifter med över 20 procent när det gäller byggande av hus och 12 procent när det gäller specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet.

I den senaste konjunkturrapporten från Sveriges Byggindustrier spås bygginvesteringarna gå ned med 3 procent under 2019 och 2020. Men det är det privata byggandet som minskar. Investeringar i offentliga lokaler och anläggningar spås fortsätta öka.

– Vi ser att kommunerna och regionerna har stora byggbehov av skolor de närmaste åren. Det är både till följd av en snabb ökning av barn och unga, ökad urbanisering och även det faktum att byggnader man äger ofta är byggda på 1960-talet och behöver renoveras, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Med tanke på de utmaningar som välfärden står inför kommer de privata leverantörerna att ta en stor roll även framöver, säger hon.

– Jag kan tänka mig att till exempel skolor och äldreboenden där aktörerna både bygger och driver verksamheten är en trend som kommer att vara stark eftersom vi har så stort behov. Då är det ett sätt att lösa uppgiften.

Över 200 000 leverantörer, här är de 100 största

Stat, regioner/landsting och kommuner handlade 2018 för 830,6 miljarder kronor av 203 361 leverantörer.

2017 var beloppet 818,1 miljarder kronor och antalet leverantörer 205 932.

Dessutom köper offentligt ägda bolag, till exempel kommunala bostadsbolag, varor och tjänster för stora belopp, varför den offentliga marknaden totalt uppgår till över 1 000 miljarder kronor.

De 100 största privata leverantörerna:

Hela listan största leverantörerna

Källa: Dagens Samhälle Insikt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev