fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Ockelbo slår ifrån sig kritik mot fabriksbygge

Publicerad: 9 oktober 2020, 08:11

”Om de en dag skulle lämna fastigheten tar de med sig sitt, och då har vi en industrilokal”, säger Magnus Jonsson. Foto: Mostphotos, Socialdemokraterna

Glasögonjätten Synsam flyttar från Kina till Ockelbo tack vare att kommunen bygger en fabrik för 124 miljoner åt företaget. Upplägget kritiseras som otillåtet företagsstöd – men kommunen är trygg i att kommunallagen följs.

Ämnen i artikeln:

InvesteringarArbetsmarknad

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Häromdagen meddelade Synsam att man flyttar hem hela sin produktion från Asien till Sverige. Glasögonjätten har en tid sonderat terrängen, förhandlat med ett antal intresserade kommuner och till slut valt lilla Ockelbo i Gästrikland med 5 900 invånare som ny plats för fabrik, centrallager och utbildningscenter för ögonhälsa. 150 jobb beräknas det ge när fabriken står klar nästa höst, och glädjen hos kommunen går inte att ta miste på.

– Det är historiskt stort för Ockelbo, men jag tycker man ska tänka större. Det här är stort även för Sverige, att ett så starkt företag vänder på allt och flyttar hem. Det handlar om ett hållbarhetstänk där Synsam vill se till mjuka värden som ligger i tiden. Plus tjäna pengar så klart, säger Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I Ockelbo finns Europas största landbaserade vindkraftspark. Hållbarhet i energiutnyttjande blir allt viktigare produktionsfrågor. Men i Ockelbo fanns ingen glasögonfabrik. Den måste byggas. Kommunens näringslivsutvecklare Henrik Ricknell berättar hur privata intressenter var först på bollen att förvandla en stor fastighet som Granngården lämnade förra året till ny glasögonfabrik för Synsam. De privatägda bolagen backade dock ur.

– Jag var med i kulisserna i den dialogen och till slut stod det klart att de företagen inte kunde få ihop kalkylen. De måste kunna räkna hem en sådan investering på kortare tid än vad som visade sig möjligt, berättar Henrik Ricknell.

Då klev kommunen in och bestämde sig för att på egen hand köpa fastigheten och bygga industrilokalen åt Synsam. Genom en hyreskonstruktion i trappsteg, där full hyra tas ut först år fyra, kunde man nå en överenskommelse med Synsam och bli företagets förstahandsalternativ för hemflytten.

Affären innebär att kommunen köper 5 hektar mark plus en industrilokal som rivs. Pris 4 miljoner kronor. Därefter investerar kommunen 120 miljoner i bygget av en 6 000 kvadratmeter stor industrilokal för glasögontillverkning, som Synsam sedan ska hyra på ett 15-årigt avtal.

Det är förstås en gigantisk investering för en liten kommun. Men kommunalrådet menar att summan inte är så häpnadsväckande som omvärlden vill tycka. Man har byggt både högstadieskola och äldreboende nyligen för nära 100 miljoner kronor. Stora byggnader kostar detsamma i små som stora kommuner.

– Titta i vår årsredovisning, vi går med överskott varje år. Vi tål att investera. Och den här investeringen får vi ju betalt för, poängterar han.

Ockelbo tänker låna till stora delar av investeringen, meddelar kommunalrådet. I dag har kommunen långfristiga lån på 150 miljoner kronor och ett finansiellt mål att amortera på den skulden.

I lokaltidningar har affären fått kritik från Gävleborgs omstridde riksdagsman Lars Beckman (M), som menar att den utgör ett otillåtet stöd till enskilt företag, att den snedvrider konkurrensen och strider mot EU-rätten. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, delar stora delar av riksdagsmannens kritik.

– Det är tillåtet för kommuner att bygga industrilokaler och till och med att ta ut en subventionerad hyra. Men det måste vara riktat mot näringslivet generellt. Man får absolut inte stödja ett enskilt företag. Och min bild är att kommunen ställer upp med stora resurser för det här företaget, säger han.

Kommunallagen sätter tydligt stopp för att förse ett företag med specialanpassade lokaler.

Bygger ni en industrilokal eller bygger ni en glasögonfabrik?
– Vi bygger en industrilokal. Synsam ska investera en kvarts miljard i maskiner och annat och står själva för hyresanpassningarna. Om de en dag skulle lämna fastigheten tar de med sig sitt, och då har vi en industrilokal, förklarar Magnus Jonsson.

Han påpekar hur Ockelboborna köper sitt vin, sin medicin, sina kylar och brödrostar i lokaler som ägs av kommunen, som kommunen investerat i och byggt för näringslivets räkning.

– Hela Kommunsverige hyr ut till privata näringslivet. Jag är inte dum, jag ser vad som görs i andra kommuner. Hur man bygger upp industrilokaler och hyr ut blockvis, hur man står med tomma lokaler och dealar med hyran för att locka. Vi har inga tomma industrilokaler, vi är trångbodda. Vi behövde göra den här investeringen för att bygga upp ett nytt industriområde, säger han.

Och hyran, subventionerar ni den för Synsam?
Vi ska definitivt inte jobba med några subventioner. Däremot sätter vi upp det som en trappstegshyra de första åren genom att Synsam har stora investeringar initialt. Så länge vi får betalt varje månad är det här en plusaffär för skattebetalarna, säger Magnus Jonsson.

Han hävdar att kommunen har full koll på lagen.

– Jag är trygg och stolt över processen och övertygad om att vi gör något för Ockelbobornas bästa. 150 personer kommer att ha sina jobb i den fabriken. Det är som 4 250 jobb i Gävle, påpekar han.

Professor Olle Lundin medger att bygget av en industrilokal nog är okej enligt lagen om det är så att Ockelbo tar ut marknadsmässig hyra.

– Då är det jättebra! Men det faktum att privata intressenter avböjde att göra samma investering tyder ju på att det inte finns en marknadsmässighet här, säger han.

– Jag har viss förståelse och respekt för att man vill göra saker för att locka stora arbetsgivare, det är mycket vanligt. I många fall bryter dock förfarandena mot EU:s statsstödsregler och kommunallagen – och ofta vet kommunerna om det själva, säger Olle Lundin.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev