Kommunal ekonomi
Nya siffror: Sju regioner på väg mot minus i år
Publicerad: 23 juni 2021, 10:04
Skåne är en av sju regioner som räknar med minusresultat i år. Lägre statsbidrag och högre pensionskostnader är huvudorsakerna till sämre resultat, enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. Foto: PETTER ARVIDSON, MAXIM THORE
Regionerna räknar med ett betydligt svagare ekonomiskt resultat i år jämfört med förra året. 20 av 21 regioner prognostiserar ett sämre resultat, och sju regioner beräknar att de gör ett underskott.
Förra året blev ett rekordår när samtliga regioner gjorde ett överskott. Totalt landade plusresultatet för regionerna på över 19 miljarder kronor 2020. I år är prognosen betydligt lägre: 2 miljarder kronor i överskott, om man räknar Region Stockholms resultat som koncern.
Västmanland var den region som gick mest plus räknat per invånare. I år är Västmanland en av de sju regioner som går mot underskott, visar en ny sammanställning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
LÄS MER: Så bra gick kommuner och regioner 2020
Övriga regioner som ser ut att göra minusresultat är Blekinge, Östergötland, Uppsala, Stockholm, Skåne och Sörmland. Ytterligare tre regioner, Örebro, Gävleborg och Västernorrland, räknar med att själva verksamheten går med förlust, men att man ändå totalt sett gör ett plusresultat tack vare ett positivt finansnetto.
Anledningen till det goda resultatet 2020 var framför allt att staten gav högre statsbidrag. I år räknar alla regioner utom Västerbotten med ett sämre resultat än i fjol. Detta beror dels på pensionskostnader, där en förändring i beräkningen av medellivslängd gör att kostnaderna drivs upp. För regionerna innebär det en beräknad kostnad på 9 miljarder kronor.
– Det blir också ett svagare resultat generellt på grund av att regionerna inte får lika höga stöd i år som förra året. Väldigt många regioner har en tuff ekonomi och det blir inte bättre kommande år när vi ser framåt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Samtidigt finns en osäkerhet i prognoserna när det gäller statsbidragens storlek.
– Med tanke på läget i regeringsfrågan så vet man inte vad som händer framöver, säger Annika Wallenskog.