Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Ny finansieringsmodell kan lösa stora samhällsproblem

Det är hög tid för politiken att stödja framtagandet av en svensk modell för välfärdsobligationer. Modellen kopplar ihop socialt ansvarstagande investerare och sociala entreprenörer med ett samhällsproblem, och möjliggör lösningar utan att det offentliga tar en finansiell risk.

Publicerad: 29 juni 2015, 11:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EkonomiKommuner

Det är ett innovativt sätt att attrahera nytt kapital för att utveckla och finansiera nya metoder för social verksamhet – både i förebyggande syfte och för att lösa konkreta problem.

Ett pilotprojekt står redo att testa en svensk välfärdsobligation på problematiken kring långvarig skolfrånvaro, så kallade ”hemmasittare”, vilket är ett samhällsproblem som flera av våra kommuner brottas med. Men vi behöver politiskt stöd för att realisera lösningarna.

Utanförskap skapar klyftor och social oro. Men att förebygga och lösa samhälleliga utmaningar är svårt och kostsamt.

En hemmasittare som inte kommer in på arbetsmarknaden innebär stora kostnader för individen, familjen och samhället. Enligt beräkningar kostar ett livslångt utanförskap samhället tio till femton miljoner per människa.

Framgångsrika program och metoder finns, men de blir ofta dyra för kommunerna. Framförallt har man inte råd att prioritera preventiva åtgärder. I denna kontext kan en välfärdsobligation göra stor skillnad.

I vårt pilotprojekt är ambitionen att ta fram en modell som är anpassad efter svensk lagstiftning och välfärdssamhälle. I korthet går modellen ut på att en eller flera investerare med engagemang i social hållbarhet satsar kapital för att lösa en samhällelig utmaning, i vårt pilotprojekt problemet med ”hemmasittare”.

En icke-vinstdrivande intermediär knyter ihop det offentliga med en social entreprenör och investerare. På basis av investeringen kan den sociala entreprenören förverkliga sin innovation och investeraren får tillbaka sin investering med en viss avkastning av det offentliga, dock enbart om ett i förväg uppsatt resultat uppnås.

Det offentliga löper alltså ingen finansiell risk.

Innovationsrådet rekommenderade politiken redan 2013 att utfärda en statlig form av en obligation för samhällspåverkan. Vi tycker ”välfärdsobligation” är ett mer lämpligt namn och har valt att använda det.

Sittande regeringen har som mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020. Vägen dit ska nås genom att investera för framtiden och bland annat stödja det idéburna företagandet och fortsätta utveckla välfärden tillsammans med civilsamhället.

Vi tror också på att vi behöver investera för framtiden, men då har vi inte råd att utesluta aktörer. Alla aktörer, oavsett associationsform bör vara med att bidra till att lösa våra gemensamma problem och utmaningar.

Det ligger i allas intresse att bryta utanförskap och skapa möjlighet för alla att nå arbetsmarknaden. Därför behöver den offentliga sektorn nu prova nya finansieringslösningar.

Vi vill därför uppmana politiken att visa ledarskap och stödja utvecklandet av en svensk välfärdsobligation som kan knyta ihop vårt samhälle och samtidigt främja innovation, sysselsättning och tillväxt.

David Lundborg, ordförande och grundare CSES

Thomas Arctaedius, projektledare SIB-projekt, Fil. Dr. Medlem av kommunstyrelsen Vallentuna (S)

Mia Hubinette, vice vd, grundare Magelungen AB

Carl Schwieler, advokat och partner DLA Nordic

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EkonomiKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev