Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Nuon-affären måste bli en väckarklocka för politikerna

Turerna kring statliga Vattenfalls köp av Nuon måste bli en väckarklocka för politiker som vill äga bolag med skattebetalarnas pengar. Lärdomen är att staten inte ska äga kommersiella bolag och att politiker inte ska agera affärsmän, skriver Thomas Nordvall, ekonomi-politisk talesperson KDU.

Publicerad: 25 april 2014, 10:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nuon-affären har blivit en dyr affär för svenska skattebetalare. Ett dyrt köp och stora nedskrivningar av värdet blev början på en viktig belysning av statligt ägande. Att skattebetalarnas pengar används för att driva företag är inte något nytt i Sverige. Dessa pengar finansierar hela 54 bolag i diverse ägarandelar, varav Vattenfall, Nordea, LKAB och Telia är några att nämna. Argumenten för ägandet brukar lyda att det ger pengar till statskassan och att staten ska påverka de andra aktörerna på marknaden.

Det första argumentet bör belysas ur två perspektiv. Är det verkligen i ett energibolag eller i en bank som skattebetalarnas pengar gör mest nytta. Och om det nu ger mycket pengar till kassan- varför inte äga ännu mer i ännu fler bolag?

Svaret är att det inte ska vara skattebetalarna som ska stå för notan i bolagsbyggande som är utanför statens primära verksamhet. Dessa pengar ska direkt finansiera centrala områden som ett starkt försvar, polis, rättsväsende, skola, sjukvård och infrastruktur. Detta är ett principiellt viktigt ställningstagande som bör värnas för att begränsa statens ansvarsområden och möjliggöra en sund marknadsekonomi och konkurrens i den kommersiella sektorn.

I det andra argumentet måste det tydliggöras att politiker ska styra genom att fastslå lagar och regler som marknaden därefter ska följa. Staten ska inte samtidigt som de är domare också vara en aktiv spelare på marknader som är konkurrensutsatta. Finansieringen ska göras - och risken ska tas - med privat pengar på den privata marknaden. På regeringens hemsida står att läsa: ”Statens uppgift är att ge näringslivet goda förutsättningar, sätta upp lagar och regler och se till att de följs, inte att äga och driva företag. Därför bör staten i princip inte äga bolag som verkar på kommersiella marknader med fungerande konkurrens.”

Det är nu dags för regeringen att intensifiera arbetet med att sälja ut bolag som inte rör kärnverksamheten. Vi unga kristdemokrater värnar om en liten och effektiv stat, som möjliggör en god marknadsekonomi, där civilsamhället och företagande är en bärande kraft för landets utveckling. Vi vill vara tydliga med politikens gränser: Staten ska inte äga kommersiella bolag och politiker ska inte agera affärsmän med skattebetalarnas pengar. Vill de vara företagare får de söka sig till en annan bransch.

Thomas Nordvall, ekonomi-politisk talesperson KDU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev