Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

När och var har Alliansen avhumaniserat muslimer?

Alen Musaefendic (C) beskyller Allianspartierna för muslimhat, men som argument används sverigedemokrater och ledarskribenter. Det är lika orimligt som de beskyllningar han riktar mot mig, skriver Hanif Bali (M).

Publicerad: 29 november 2017, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Riksdagen / Johanna Lundberg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

IslamAlliansen

REPLIK Alen Musaefendics (C) märkliga artikel om att alliansen är de som bidrar till avhumanisering av muslimer är förvirrad. Man frestas att kalla den mänsklig, i bemärkelsen full med felaktigheter, halmgubbar och slappt tänkande. Sådana är ju alla vi människor, ibland.

Det främsta argumentet Musaefendic framför som bevis för sin tes att alliansen avhumaniserar muslimer – är att dra upp vad sverigedemokrater har gjort och sagt. Därtill beskyller han borgerliga ledarskribenter för att ge fripass åt exempelvis Martin Strids (SD) uttalande ”muslimer inte är människor”. Jag undrar i all välmening när och var detta har skett – förutom i skribentens offertyngda sinne?

Alen Musaefendics egen viljeinriktning för det borgerliga projektet är tydligt. Man behöver inte nöja sig med hans debattartikel för att skönja skisserna, utan man kan för detta ändamål även ta del av rapporten ”Varför röstar muslimer inte borgerligt?” (Timbro). I den framför Musaefendic en egensnickrad teori om att borgerligheten behöver djupdyka ner i ett identitetspolitiskt träsk där vi ska propagera för fler religiösa friskolor, mer halalslakt, islamska helgdagar och moskébyggen. Så, propagerar Musaefendic (C), vinner man ”muslimen”.

För att vara nationalekonom missar Musaefendic (C) i denna rapport den allra viktigaste faktorn – att borgerliga inte vinner den ”muslimska” rösten är på grund av ren ekonomi. Om de borgerliga inte klarar av att vinna röster från icke-muslimer med den socioekonomi som muslimer i gemen dras med – varför skulle man då vinna muslimer?

Idén om att kapa det ekonomiska sambandet mellan klass, röst och parti med identitetspolitiska gåvor som moskéer och helgdagar är lockande – men lika dödfödd varje gång den provas. Frågan som uppstår är: anser Musaefendic (C) muslimer vara vanliga människor eller är de så särskilda och unika att vanlig väljarlogik inte applicerar på dem? Är såpass många muslimer såpass religiösa att den allmänmänskliga frågan om mat på bordet underordnas frågan att ha fina lokaler att be i? Jag hoppas inte det.

Att jag är den borgerliga djinnen som pekas ut är inte så märkligt. Musaefendic vet att jag står i vägen för hans projekt, men problemet är att han inte konkretiserar sin kritik någonstans – alltihop är bara känslosås. Jag och Fredrik Reinfeldt har tydligen bidragit till muslimhatet, min ande vilar tydligen över borgerligheten, jag är sverigedemokrat, jag är värre än Kent Ekeroth. Och: jag avhumaniserar muslimer. Vilket inte är sant.

Om det är något jag gjort är det att humanisera den första muslimen. Ja, jag har påtalat att herr Mohammed ibn Abdullah var lika mänsklig och felbar som andra maktmän under järnåldern. Att han inte är en evig felfri förebild. För detta bekänner jag mig skyldig.

Men, för att använda Musaefendic egna identitetspolitiska tankevärld, varför skulle jag – vars släkt blivit mördad under islamsk flagg, vars familj drivits på flykt under islamska paroller, vars födelseland kuvats och kulturellt koloniserats under ett islamskt svärd – varför skulle jag avkrävas att vara respektfull mot den idésamling som använts som motiv av min släkts förövare? Är det inte din uppgift som liberal att tillåta mig ha och bära min aversion mot dessa ideér? Av någon oklart centerpartistiskt motiverad anledning åläggs jag att bära bördan att alltid se till att du inte ska ta illa upp. Men minst lika rimligt, rätt och liberalt vore ju att du bär bördan att låta bli att ta åt dig?

Alen Musaefendic verkar fortfarande inbegripen i en kultursidedebatt, men som riksdagskandidat bör han slipa argumenten. Eller framföra några, ännu har de inte synts till. Musaefendic uppmanar även icke-sverigedemokrater att yttra sig om muslimhatet. Låt mig vara den första. Vill du få människor att byta åsikt så ska du inte hata dem – utan deras åsikt. Det är något många bör ha med sig – när det kommer till både muslimer och sverigedemokrater.

Hanif Bali, riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

IslamAlliansen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev