söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Myndighet ger grönt ljus för kritiserat elstöd

Publicerad: 17 november 2022, 09:32

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Energimarknadsinspektionen ger grönt ljus för det elstödsförslag som regeringen lagt fram, men med ett tak för storförbrukare, uppger inspektionen för TT.
Beskedet innebär att utbetalningarna kommer att försenas, uppger Svenska Kraftnät.

Ämnen i artikeln:

Budget 2023EkonomiEkonomisk politik

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Regeringen har sagt att stödet kan betalas ut i början av nästa år. Det ska gå till omkring fem miljoner elkunder i södra och mellersta Sverige, det vill säga de som finns inom elområde 4 och 3.

Stödet baseras på historisk förbrukning under perioden från oktober i fjol till och med september i år. Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för kunder i elområde 4 och med 50 öre per kWh i elområde 3.

Energimarknadsinspektionen (Ei) har kompletterat Svenska Kraftnäts modell för att den ska stämma överens med de EU-regler som finns för hur så kallade flaskhalsavgifter får användas eller betalas tillbaka.

– Vi har godtagit Svenska Kraftnäts modell till den allra största delen, säger Elin Broström, enhetschef på avdelningen för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen, till TT.

Kunder som kan få ersättning över ett visst tak måste ansöka om att få den överskjutande delen. Det handlar om kunder med en förbrukning på över tre miljoner kilowattimmar.

Energimarknadsinspektionen inför också ett tak för riktigt stora elförbrukare. Det förvånar Svenska kraftnät.

– Det här taket kommer att innebära förseningar för när vi kan betala ut stödet, säger Malin Stridh, avdelningschef för elmarknad på Svenska kraftnät, till TT.

Skälet är att taket gör att myndigheten behöver förhålla sig till mer komplexa EU-regler eftersom det innebär att olika aktörer behandlas olika bland annat kopplat till statsstödsregler, enligt Malin Stridh.

– Den modellen som Ei nu har beslutat om är en modell som vi tidigare har utvärderat och förkastat, just för att det var viktigt att vi ville få ut elstödet i närtid, säger hon och fortsätter:

– Vi har haft dialoger med Ei under arbetets gång, men det här kom ändå som en överraskning för oss.

Hur lång tid extra kommer utbetalningarna att ta nu?

– Jag kan inte svara på det nu, vi behöver analysera Ei:s beslut först och får återkomma, säger Malin Stridh.

Elstödet har fått skarp kritik från flera håll. Tunga M-företrädare i Skåne anser att förslaget är långt ifrån vad som utlovades i valrörelsen. 

Vänsterpartiet vill att stödet ska omfatta hushåll i hela landet. Partiledaren Nooshi Dadgostar säger till Sveriges Radio att regeringen och SD ”öser ut pengar på lönsamma företag som redan har vältrat över sina kostnader på kunderna”.

LÄS MER:

Regeringens elstöd – svekdebatt och miljonklipp

Nya statsbidrag att hålla koll på – här är regeringens budget

Kommuner backar om släckta gatlampor efter hård kritik

/TT

Elstödet

Det är elkunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslås få stöd.

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år.

Stödet kommer att utgå med 79 öre per kilowattimme (kWh) i elprisområde 4 och med 50 öre i område 3.

Alla som har elnätsavtalet för ett hus eller lokal får stöd. Det är den som har elnätsavtalet när Energimarknadsinspektionen har godkänt Svenska kraftnäts ansökan som får stödet.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat klart under 75 öre/kWh, som är det referenspris Svenska kraftnät har beräknat stödet utifrån.

Medelpriset i elområde 3, där Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh.

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh.

Källa: Svenska kraftnät

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev