Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Modernisera a-kassan

Miljöpartiet har länge krävt att arbetslöshetsförsäkringen görs om så att fler får nytta av den. Nu öppnar socialförsäkringsutredningen möjligheter för det.

Publicerad: 25 februari 2013, 13:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Socialförsäkringar

Det sociala skyddsnätet har gått sönder. Allt fler får varken sjukförsäkring eller arbetslöshetsförsäkring, utan är hänvisade till kommunernas försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag. Om du lever ihop med en partner som har inkomst har du dock inte ens rätt till det. Äger du din bostad måste du sälja den först annars har du inte heller rätt till försörjningsstöd.

Det är uppenbart att trygghetssystemen måste göras om. Men hittills har alla förslag till förändring bromsats av starka krafter: Regeringens så kallade arbetslinje och de fackliga organisationernas krav på att behålla a-kassan som en försäkring för dem som redan har jobb.

Detta har gjort att den parlamentariska socialförsäkringsutredningen hittills inte kommit någon vart med uppdraget att se över a-kassan. Det enda som hänt är att regeringen förlängt uppdraget till år 2015. Så länge ska de oförsäkrade inte behöva vänta.

I höstas lanserade TCO ett förslag till a-kassa som ligger väl i linje med vad Miljöpartiet vill genomföra. Och nyligen öppnade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson för att fler ska kunna omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Han menade att arbetssökande ska få räkna arbetslöshetstid som kvalifikation, det är bättre än att människor ska leva i den fattigdom de gör i dag. Miljöpartiet välkomnar denna nya linje från LO, den är mycket glädjande och kan betyda att isen är bruten och förändringar kan genomföras. Miljöpartiet vill införa ett så kallat ”sökande villkor”, att tid som arbetslös räknas som kvalifikation.

Vi hoppas att partier och organisationer nu äntligen är öppna för att diskutera modernisering av trygghetssystemen. Miljöpartiet föreslår att man slår samman arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring och inför en gemensam grundförsäkring för alla. Men andra ord en allmän statlig försäkring. Den som aktivt söker arbete ska ha rätt till ersättning, även om man inte haft en anställning. Det finns redan en lägstanivå, ett golv, i pensionssystemet och föräldraförsäkringen. Ett gemensamt golv i arbetslöshets- och sjukförsäkringen är ett första steg mot arbetslivstrygghet, med en dörr in och många vägar vidare.

Utöver grundnivån ska den frivilliga försäkringen finnas kvar för den som är medlem i någon av a-kassorna. Den ger en ersättning efter hur hög lön man haft av sitt arbete. Vi vill även pröva en modell där egenföretagare, som ofta har stora variationer i inkomst, ska kunna försäkra sig på en viss ersättningsnivå och betala premie därefter.

Men för att arbetslöshetsförsäkringen ska fylla sin funktion krävs också att den högsta nivån, taket, höjs. Grundtanken var från början att den som är arbetslös skulle få ut 80 procent av sin lön i ersättning från a-kassan, men sådan är inte verkligheten i dag. År 2008 fick 30 procent av de arbetslösa ut 80 procent av sin lön i ersättning. År 2010 hade andelen sjunkit till tolv procent. Det är inte en arbetslöshetsförsäkring värd namnet.

Miljöpartiet arbetar i socialförsäkringsutredningen för att nå en bred politisk majoritet för en modern försäkring för både arbetslösa och sjuka, anpassad till dagens arbetsmarknad. De delar som handlar om ett höjt tak och ett gemensamt golv borde kunna förhandlas fram tidigare än år 2015. Vi är medvetna om att det behövs både politiskt mod och politiskt ansvar för att gå till handling, men vi hoppas att tillräckligt många har repat mod och är beredda att ta ansvar. Det skulle välkomnas av alla dem som i dag står helt utanför trygghetssystemen.

Gunvor G Ericson, gruppledare (MP) riksdagen, ledamot i socialförsäkringsutredningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Socialförsäkringar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev