Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Moderaterna måste ta ansvar för havererade privatiseringar

Den urskiljningslösa utförsäljningen av kommunal verksamhet som sker i Stockholms kommuner är ideologiskt driven, ansvarslös och utan en tanke på vad som är bäst för de gamla. Moderaterna måste ta ansvar för konsekvenserna av den politik som förts.

Publicerad: 12 augusti 2013, 12:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Moderaterna i Stockholm stad har efter den senaste skandalen med avknoppning av hemtjänst gjort en helomvändning i frågan och säger sig vilja stoppa vidare utförsäljningar. En hållning som stöds av partiet centralt, där Moderaterna i alla kommuner uppmanas att anta detta som grundpolicy.

För oss i Täby kommun, Moderaternas skyltfönster, kommer ett sådant besked för sent. Här har stora delar av verksamheten redan knoppats av eller sålts ut på annat sätt. Det gör att kommunen inte längre kan garantera medborgarna viktig samhällsservice. Att Moderaterna säger att de är slut med de hårt kritiserade avknoppningarna är därför inte tillräckligt, utan vi kräver att Moderaterna i de kommuner där de styr även tar ansvar för den misslyckade politiken.

Som kommunalråd i opposition i Täby har jag under flera år kunnat se hur kommunal verksamhet sålts ut till ett för lågt värde och utan tanke på hur verksamheten i privat regi ska hålla långsiktigt och med en god kvalité. I Täby har exempelvis all kommunal hemtjänst sålts ut vilket lett till flera negativa konsekvenser för våra äldre. I Täby har även förskolan nästan helt privatiserats, endast ett par procent av förskolorna finns i dag kvar i kommunal regi.

Avknoppningarna har inte heller gått hand i hand med ansvarstagande för kvalitet. Sexton av tjugo hemtjänstföretag i Täby har fått anmärkningar i kommunens egen granskning. Trots det säger sig Täby-Moderaterna vara nöjda med resultatet.

För den som önskar ett kommunalt alternativ är det tyvärr inte möjligt. När kommunen har valt att sälja ut all verksamhet inom ett område så kan man inte heller garantera medborgarna tillgång till all samhällsservice. Detta visades tydligt när John Bauergymnasiet lade ned sin verksamhet och lämnade eleverna utan en skola att gå till. På samma sätt har nu Täby kommun lagt ned sitt fördonsprogram på Åva gymnasium. Vem tar ansvar för dessa elevers utbildning?

Samma risk löper nu våra äldre. För vad händer när hemstjänstföretag går i konkurs, väljer att stänga eller flyttar sin verksamhet någon annanstans? De gamla och sjuka hamnar i kläm och tvingas hitta en ny utövare, något som skapar stress, oro och brist på kontinuitet.

Den urskiljningslösa utförsäljningen av kommunal verksamhet som sker i Stockholms kommuner är ideologiskt driven, ansvarslös och utan för ögonen vad som är bäst för de gamla. Moderaterna måste ta ansvar för konsekvenserna av den politik som bedrivits.

Vi Socialdemokrater vill istället att våra gamla och sjuka ska kunna välja mellan både kommunala och privata alternativ för sin hemtjänst, och de ska alltid kunna vara trygga med att kommunen kan garantera dem hemtjänst i egen regi och inte vara beroende av enbart privata aktörer.

Conny Fogelström, oppositionsråd (S), Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News