fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Miljarder i fel fickor – nu ska omfattningen kartläggas

Publicerad: 12 maj 2023, 08:18

Civilminister Erik Slottner vill att kommuner och regioner ansluts till den nya Utbetalningsmyndigheten.

Foto: JOHANNA SÄLL

Felaktiga utbetalningar från kommuner och regioner ska kartläggas av en ny utredning. Den ska också undersöka hur de kan ansluta sig till den nya Utbetalningsmyndigheten.

Ämnen i artikeln:

Erik SlottnerBrottVälfärd

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Regeringen konstaterar i direktivet till utredningen att det aldrig kartlagts hur stora belopp som kommuner och regioner felaktigt betalar ut till individer, företag och föreningar.

Ekonomistyrningsverket uppskattade nyligen att felaktiga utbetalningar från statliga välfärdssystem år 2021 uppgick till 2 procent, det vill säga mellan 13 och 16 miljarder kronor. Och kommuner och regioner betalar ut större belopp till privata utförare av välfärdstjänster än vad staten gör.

Problem har främst uppdagats inom personlig assistans, föreningsbidrag, hemtjänst, skol- och förskoleverksamhet, försörjningsstöd, tandvård och sjukvård.

Storleken på de felaktiga utbetalningarna ska nu granskas, både de som beror på systematisk brottslighet och de som orsakas av oavsiktliga fel.

Regeringen anser också att kommuner och regioner bör anslutas till den nya Utbetalningsmyndigheten, som ska börja arbeta vid årsskiftet. Den ska förebygga, upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, inte minst sådana som kan kopplas till organiserad brottslighet. Myndigheten ska sköta ett system med transaktionskonto för utbetalningar från vissa statliga myndigheter.

”Ett systematiskt arbete över förvaltningsnivåerna är nödvändigt för att hantera de utmaningar som uppstår till följd av välfärdsangrepp. Det är därför viktigt att kommuner och regioner ansluts till Utbetalningsmyndighetens verksamhet”, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Att ansluta kommuner och regioner till myndigheten är dock juridiskt komplicerat. Därför måste utredningen analysera vilka möjligheter det finns att utbyta information och om det uppstår hinder på grund av den kommunala självstyrelsen, dataskydd eller bestämmelser som reglerar kartläggning av personliga förhållanden.

Utredningen ska lämna flera förslag på hur kommuner och regioner skulle kunna integreras med Utbetalningsmyndigheten. Ett av dessa förslag ska innebära att systemet med transaktionskonto för utbetalningar från statliga myndigheter även ska omfatta kommunala utbetalningar.

Strax före jul nästa år ska utredningen vara klar.

LÄS MER:

Slutsatserna efter hemtjänstskandalen – här är kommunens kryphål

Så lurar hemtjänstföretag kommunerna på pengar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev