Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Miljard till ny kommunakut

Publicerad: 17 september 2020, 05:33

”Hur det ska gå till måste man göra upp tillsammans med den enskilda kommunen”, säger Lena Micko

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att inrätta en ny kommunakut. Det skriver TT.


Ämnen i artikeln:

Budget

Förra gången det fanns en kommunakut i Sverige var under 90-talskrisen. I budgeten som presenteras på måndag ingår en miljard under fyra år till en ny kommundelegation, som det egentliga namnet är.

– Det här handlar om att uppmärksamma de kommuner och regioner som har ett sämre utgångsläge än andra, säger civilminister Lena Micko (S) till TT.

Kommuner civilministern pekar ut som särskilt behövande är de med fler äldre, glesbefolkade landsbygdskommuner och områden där kommunen eller regionen är den största arbetsgivaren.

Trots att pengar är öronmärkta i budgeten är villkoren för att ta del av stödet inte det ännu. Lena Micko säger till TT att stödet kommer vara kopplat till motkrav som effektiviseringskrav.

– Hur det ska gå till måste man göra upp tillsammans med den enskilda kommunen, säger Lena Micko till TT.

SKR välkomnar beslutet från regeringen.

– SKR har drivit frågan om en kommunakut, då det var ett effektivt sätt att hjälpa kommuner uppnå förbättrade ekonomiska resultat under början av 2000-talet. Det är ett träffsäkert sätt att stödja enskilda kommuner och regioner med särskilt stora ekonomiska utmaningar, säger SKR:s ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Pelle Sten

Ämnen i artikeln:

Budget

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev