Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Mats Edman har fel om välfärdens vinster

Mats Edman, Dagens Samhälles chefredaktör, fortsätter oförtrutet sitt arbete med att hjälpa socialdemokraterna att övervinna sin tveksamhet inför privata vinstintressen i välfärdssektorn. Det går väl sisådär, skriver vänsterpartiets chefsideolog, kommunalrådet Mats Einarsson, i en replik till Edman efter dennes krönika om vinstklådan hos (S).

Publicerad: 24 augusti 2012, 01:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

På baksidan av nr 28/2012 får socialdemokraterna i Edmans krönika en liten historielektion och blir upplysta om att de minsann övergav socialismen redan på 20-talet och sedan dess arbetat enligt formeln ”kapitalism med mänskligt ansikte”. Alltså borde det inte vara några problem att låta riskkapitalbolag plocka ut skattefinansierade vinster till skatteparadis, vilket många socialdemokrater till Edmans förtret tycker är betänkligt.

Det är ju sant att socialdemokratin i praktiken givit upp varje ambition att häva det kapitalistiska systemet över ända, men det är ju inte den socialistiska revolutionen som Löfven har svårigheter med, utan hur han ska kunna säga att alla skattemedel ska stanna i verksamheterna (den socialdemokratiska partikongressens beslut) samtidigt som det är OK med vinstutdelning från skattefinansierade privata företag inom välfärdssektorn.

Socialdemokraternas huvudstrategi under 1900-talet innebar förvisso att man gav upp ambitionerna att socialisera det existerande näringslivet, men samtidigt gick man in för att socialisera framtiden, det vill säga den växande välfärdssektorn. Vård, skola och omsorg blev en till allra största delen offentlig angelägenhet, demokratiskt styrd, solidariskt finansierad och undandragen från marknadens och vinstintressets snedvridande effekter.

Den, till allra största delen framgångsrika, strategin övergavs på 80-talet och Bildt-regeringen accelererade i början av 90-talet en privatiseringsvåg som redan inletts. I dag finns privata vinstintressen inom välfärdsektorn i en omfattning som även borgerliga partier hade uppfattat som helt grotesk för bara några decennier sedan.

Att uppemot 80 procent av svenskarna är emot att skattemedel går till privata vinster beror inte på olyckliga vårdskandaler eller illasinnade DN-artiklar. Det beror på att de räknat ut att om samma skattemedel ska gå både till verksamhet och till aktieutdelningar, så blir det mindre över till verksamheten. De gör sannolikt också det inte helt ogrundade antagandet att om ett privat vårdföretag kan öka vinsten genom att försämra verksamheten så kommer man att göra det (och det kommer inga etiska kontrakt i världen att ändra på.)

Mats Edman lanserar privata företag som en lösning på ett finansieringsproblem. Välfärden behöver nämligen tusentals miljarder i investeringar i framtiden. Men det är lugnt! ”Om de erbjuds rimlig avkastning, och politisk stabilitet (sic!), är seriöst kapital ingen bristvara”. Så bra! Det är bara det att det är samma skattebetalare som till slut ska stå för samma fioler oavsett vem som gör investeringen i skolhuset, äldreboendet eller järnvägssträckan. Räntorna (i regel högre för privata låntagare än för offentliga) ska betalas. Lånen ska amorteras. Och dessutom ska det seriösa kapitalet ha en ”rimlig” avkastning.

Vad gäller driften så hotar Edman med att enbart välfärdens kärna kan kräva skattehöjningar på 10-15 kr framöver. Siffran kan diskuteras – men det kostar ju precis lika mycket för skattebetalarna (plus lite till för vinstmarginalen) om verksamheten drivs i privat regi! Det finns som bekant inte några gratisluncher.

Solidariskt finansierad, demokratiskt styrd välfärd utan vinstintressen är och förblir en utomordentligt bra idé med ett massivt folkligt stöd. Jag hoppas socialdemokraterna inte lyssnar till Edman och istället vågar stå för det fullt ut.

Fotnot: Ovanstående artikel är en replik på krönikan Så blir Stefan Löfven av med vinstdebatten.

Mats Einarsson, kommunalråd Botkyrka, fd ordförande programkommissionen (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev