måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Märkligt att bortse från de höjda kommunbidragen

Den budgetproposition som föreslagits riksdagen förväntas leda till ett budgetöverskott om 78 miljarder i offentligfinansiellt sparande 2020. Det finns således gott om utrymme att prioritera kommunerna för de partier som står för en sådan politik, skriver finansdepartementets planeringschef i en replik till Jenny Sonesson.

Publicerad: 19 december 2016, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jenny Sonesson hävdar att finansministern inte ser behoven i kommunerna. Detta trots att vi just höjt bidragen mer än någonsin, skriver finansdepartementets planeringschef.


Ämnen i artikeln:

BudgetEkonomiKommunerMagdalena AnderssonRegeringen

Replik. I Dagens Samhälle den 25 november snurrar krönikör Jenny Sonesson till det om Riksrevisionens granskning av budgetpropositionen och hävdar att finansministern inte ser behoven i kommunerna. Detta görs utan att Sonesson överhuvudtaget nämner att regeringen i sin budget lagt fram den största permanenta höjningen av de allmänna bidragen till kommunerna någonsin (10 miljarder kronor årligen).

Vad gäller de framtida behoven för kommunsektorn så kan nivån diskuteras men att det kommer att behövas mer tillskott i framtiden är otvivelaktigt. Regeringen föregår dock inte framtida riksdagsbeslut i sina prognoser. Den budgetproposition som föreslagits riksdagen förväntas leda till ett budgetöverskott om 78 miljarder i offentligfinansiellt sparande 2020.

Det finns således gott om utrymme att prioritera kommunerna i framtiden för de partier som står för en sådan politik. Det gör dock inte det parti som Jenny Sonesson tidigare arbetat för, Liberalerna. I deras budgetmotion för 2017 föreslås inkomstförsvagningar för kommunsektorn med över 13 miljarder netto jämfört med regeringens.

Peter Gerlach, (S) planeringschef på finansdepartementet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev