Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Måns Wikstrand om ekonomiskolan: ”Invånarna ger kommunerna vitt skilda förutsättningar”

Publicerad: 25 november 2022, 10:14

Måns Wikstrand, reporter på Dagens Samhälle.

Fem frågor till DS ekonomireporter Måns Wikstrand som håller på att skriva en artikelserie, en ekonomiskola, för politiker i kommuner och regioner. Tidigare har DS gett ut ”Politikernas ekonomibok” som varit mycket läst och uppskattad, men denna gång får prenumeranterna ta del av kunskaperna via en artikelserie.

Ämnen i artikeln:

Politikernas ekonomiskola

Örjan Björklund

ob@dagenssamhalle.se


1. Behöver kommun- och regionpolitikerna verkligen en ekonomiskola?
– En hel del nya politiker kommer in i fullmäktigeförsamlingar och nämnder efter ett val. För alla dem blir ekonomin viktig att förhålla sig till, samtidigt är det nog ovanligt att de kliver in i uppdraget utifrån en brinnande passion för just kommunekonomi. Så jag kan väl tänka mig att lite input kan vara stärkande för en och annan. 

2. Vad får läsarna lära sig?
– Artikelserien är skriven ungefär som ett föredrag fast i webbform, med inriktning på hur vår kommunekonomi är uppbyggd. Jag tror det är nödvändig kunskap att ha med sig, inte minst för att kunna ifrågasätta förslag och skeenden utifrån ekonomiska grunder. Jag hoppas att Dagens Samhälle på det här sättet kan bidra till rikare debatter.

FÖRSTA DELEN I EKONOMISKOLAN HITTAR DU HÄR. 

3. Hur har du själv lärt dig så mycket?
– En herrans massa års arbete om och kring kommunekonomin. Sedan har jag en bakgrund som redovisningsekonom som nog gett mig en ganska bra plattform.

4. Sex olika delar/artiklar kommer det att bli – vilken är viktigast?
– Jag gillar i alla fall att berätta om befolkningen och hur de – vi – liksom är kommunekonomin, utifrån ålder och egenheter. Och vilka vitt skilda förutsättningar vi skapar kommunekonomiskt genom hur vi bosätter oss. 

5. Måste man som politiker förstå utjämningssystemet?
– Nej, men man vill ju. Utjämningssystemet är roligt! Dessutom är det väldigt väsentligt för hela kommunekonomin. Jag tycker att man som förtroendevald har lite skyldighet att sätta sig in i det – för att kunna ha en välgrundad uppfattning. 

Så aktiverar du ditt konto på sajten

Är du sugen på att läsa artikelserien om kommunal ekonomi och utjämningssystemet? Som prenumerant behöver du aktivera ditt konto på sajten - allt du behöver är mejladressen som är kopplad till din prenumeration. Gå till www.dagenssamhalle.se/access/ och välj ditt lösenord – nu har du tillgång till allt!

Är du osäker på om vi har din e-postadress, kontakta vår kundtjänst på kundservice@dagenssamhalle.se eller 08-409 320 10.

Du kan också välja bland våra nyhetsbrev som levererar insikter direkt till din mejlkorg. Det finns flera; ett dagligt nyhetsbrevet med senaste nytt, ett debattsvep som varje vardagsmorgon uppdaterar dig om den viktigaste debatten i svensk politik och ett specialbrev om upphandlingsfrågor och offentlig ekonomi. Det finns också chans att ta del av nya spännande uppdrag via vårt Jobb & Karriär-nyhetsbrev.

Är du ännu inte prenumerant, men vill bli? Tryck här.  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev