Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Månadsrapportering är ett välkommet krafttag mot fiffel

All förändring är en försämring. Det blir den felaktiga slutsatsen för den som följer den skeva debatt som pågått med anledning av Månadsuppgiftsutredningen och regeringens väntade förslag i slutet av mars.

Publicerad: 26 mars 2013, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Företagsklimat

Utredningens förslag går i korthet ut på att samtliga företag månadsvis ska lämna löneuppgifter på individnivå till Skatteverket. Ett införande skulle ge Skatteverket, Försäkringskassan och övriga myndigheter ett kraftfullt verktyg för att komma åt de 120 miljarder kronor som årligen undanhålls statskassan genom fiffel och fusk med skatter och avgifter. Bidragsfusket ej inräknat.

Taxibranschens, i dessa sammanhang blygsamma, andel uppgår enligt Skatteverkets beräkningar till närmare en miljard kronor årligen. För en liten bransch, som taxinäringen, är det ändå tillräckligt mycket pengar för att skapa en snedvriden konkurrenssituation, där de seriösa taxiföretagen som vill sköta sig tvingas konkurrera med oseriösa friåkare som har sin kassa i en svart låda under förarsitsen.

De främsta invändningarna mot utredningens förslag kommer från Svenskt Näringsliv och närbesläktade organisationer som har bedrivit en intensiv lobbykampanj mot förslaget. Den har följts upp med utspel från näringsminister Annie Lööf (C) och näringsutskottets ordförande Mats Odell (KD) som uppenbarligen inte har förstått syftet med förslaget. Den senare menar att ”utredningen i princip bör kastas i papperskorgen”.

Svenska Taxiförbundet har sedan år 2006 bistått Skatteverket i dess önskemål om att få till skärpta redovisningskrav för taxiföretagen. På finansdepartementet bereds för närvarande frågan om ett införande av obligatoriskt tömning och sparande av ekonomidata ur taxametrarna till lokala redovisningscentraler. Vi utgår ifrån att det snarast ska införas och att regeringen därtill vågar ta det obekväma beslutet att införa månadsuppgiftslämning på individnivå.

För den taxiföretagare som vill sköta sig innebär de bägge förslagen en regelförbättring, eftersom det blir enklare att göra rätt. Samtidigt leder de till en betydande fiffelförsvåring för den som inte vill sköta sig. Regeringen har nu att välja vilken kategori företagare den vill gynna.

Thomas Winskog, förbundsdirektör, Svenska Taxiförbundet

Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Företagsklimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev