Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

”Löjligt kalla satsningar på välfärd för lyxkonsumtion”

Sara Skyttedal skräder inte orden när det gäller kommunsveriges utveckling. Att kalla investeringar i välfärd och goda livsvillkor för lyxkonsumtion är verkligen att ta i så man spricker, skriver Linköpings kso i en replik.

Publicerad: 21 juni 2017, 11:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EkonomiVälfärd

Replik. Visst står kommunsektorn inför stora utmaningar. Så även Linköping. Att sänka skatten och skära ned på välfärden är knappast svaret på hur dessa utmaningar ska lösas. Genom tydliga prioriteringar, fortsatta ambitionshöjningar för tillväxten och investeringar i välfärden kan vi möta utmaningarna på ett klokt sätt. Linköpings kommun är en av få kommuner som inte har några lån och den goda ekonomiska utvecklingen fortsätter.

Arbetslösheten sjunker i vår kommun och allt fler hittar egen sysselsättning. Befolkningstillväxten är hög och bostadsbyggandet pågår i rekordtakt. Linköpings framstående universitet och framgångsrika universitetssjukhus, tillsammans med ett starkt näringsliv, gör oss till en högteknologisk kunskapsstad och tillväxtmotor.

Att Sara Skyttedals budget inte innehåller några ambitionshöjningar på välfärdsområdet är en sak, men det faktum att den inte ens lämnar utrymme för att bibehålla den kvalitetsnivå som finns inom både skola och äldreomsorg är knappats seriöst. Hur ska Skyttedal ens möta de grundläggande lagkrav som finns på de kommunala kärnverksamheterna? I budgeten ekar svaren tomma.

Alla barn har rätt till en bra start i livet och skolan ska ge alla barn jämlika förutsättningar att nå sin fulla potential. Det kräver bland annat att vi möter behovet av skollokaler. Det kan aldrig vara upp till marknaden att lösa lokalbehovet för skolan. Det är kommunens ansvar att tillförsäkra alla barn och ungas rätt till utbildning. Istället för att prioritera skattesänkningar och nedskärningar på barn i särskolan borde Skyttedal och hennes KD fundera på hur deras politik slår mot de allra mest utsatta i samhället.

Vi är stolta över att Linköping snart får en centralt placerad skola med plats för hela 1800 elever som utöver det kommer att innehålla en hel rad andra funktioner som kommer komma hela Linköping till del, såsom idrottshallar, konsertlokaler och andra publika verksamheter. Att kalla något som i grunden är nödvändigt och utgår från reella behov för lyxkonsumtion är löjeväckande.

Linköpingsborna kommer inom en snar framtid kunna ta del av en helt nybyggd simhall, som kommer att utgöra hjärtat i innerstadsdelen Folkungavallen. När Skyttedal pratar om kostnader för simhallen och jämför det med ett ”vanligt badhus” glömmer hon bort att Linköping, den stad hon numera bor i, är flera gånger större än genomsnittskommunen och därmed har mycket större behov av att erbjuda simyta utifrån invånarnas behov.

Koalition för Linköping med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna lägger nu åter igen fram en gemensamma budget med fokus på linköpingsbornas bästa och med fortsatt ansvar för en stabil kommunal ekonomi. Det är en budget där vi investerar för framtiden, där fler ska kunna klara skolan, nå egen sysselsättning och för att minska skillnaderna i uppväxtvillkor. Men också för att ge linköpingsborna en stad de kan vara stolta över att bo i.

Vi tar ansvar för de ekonomiska utmaningarna och satsar på det som är viktigt för linköpingsborna – på riktigt.

Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande (S), Linköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EkonomiVälfärd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev