Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Lättsinnig S-politik skadar arbetsförmedlingen

Magdalena Anderssons politik riskerar leda till att tiotusentals offentliganställda får sparken och kraftigt försämrad service på till exempel arbetsförmedlingen. Viktiga samhällsfunktioner får inte hanteras så lättvindigt som S föreslår när de opreciserat vill spara tio miljarder på 20 myndigheter, skriver moderaterna Anna Kinberg Batra och Per Bill.

Publicerad: 4 februari 2014, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Effektivisering

Den 10 januari meddelade Magdalena Andersson att Socialdemokraterna har som ambition att genomföra opreciserade besparingar i ”10-miljardersklassen” på de 20 största myndigheterna i Sverige. Detta är besparingar som skulle riskera jobbet för tiotusentals anställda samtidigt som servicen hos de största myndigheterna skulle försämras.

Vår utgångspunkt är att svenska folkets skattekronor ska användas så effektivt som möjligt. På så sätt ser vi till att dem som behöver samhällets stöd får en mer tillgänglig service oavsett om det handlar om att få stöd av försäkringskassan vid föräldraledighet eller av polisen när ett brott har begåtts. Detta är dock alltför viktiga samhällsfunktioner för att hanteras på det lättvindiga sätt som Socialdemokraterna nu gör.

Om besparingar skulle genomföras på liknande vis som dem som genomförts i till exempel Danmark rör det sig om besparingar i 10-miljardersklassen vilket skulle motsvara kostnaden för omkring 19 000 anställda. Det handlar exempelvis om över 2 000 anställda hos polisen eller över 400 anställda hos migrationsverket. För även om Magdalena Andersson gick ut ett par dagar efter utspelet och sade sig vara övertolkad och att det var osäkert exakt när besparingar skulle kunna ske så lever osäkerhet hos de anställda vid de 20 myndigheterna kvar. Magdalena Andersson behöver nu ge besked för vilken service som ska bort och hur många som ska få gå från exempelvis Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.

Med färre anställda och kraftigt minskade resurser skulle servicenivån minska. Inom till exempel utbildningsväsendet riskerar Sveriges nio största universitet omfattande personalnedskärningar. Med lägre resurser att investera i forskning och god undervisning riskerar Sverige att långsiktigt tappa i konkurrenskraft och våra studenter riskerar en sämre start in i arbetslivet. För Försäkringskassans anställda tvingas även deras anställda känna en osäkerhet inför förslaget då omkring 1000 av dem kan behöva avskedas. Vilket leder till sämre service och ökad risk för misstag. Även Arbetsförmedlingen riskerar behöva avskeda omkring 1 000 anställda. Med bristfälliga resurser att hjälpa riskerar många att komma att nekas en väg in på arbetsmarknaden.

Vi ser nu hur socialdemokraternas finansieringsgap i deras ekonomiska politik driver dem till snabba och oansvariga utspel som riskerar att göra människor arbetslösa och försämra samhällsservicen. Socialdemokraterna inledde året med ett 12 miljarder kronor stort budgethål eftersom de valde att inte presentera hur de skulle finansiera förstärkningarna av jobbskatteavdraget trots att de sa att de skulle acceptera detta när det hade införts. Efter det har socialdemokraterna fortsatt göra en rad utspel i miljardklassen utan att presentera hur dessa ska finansieras. Denna överbudspolitik riskerar nu de anställda vid statens myndigheter att få betala för.

Att offentliga myndigheter ska bli bättre råder det ingen konflikt om i svensk politik. Genom smarta effektiviseringar och kvalitetsreformer kan vi se till att samhällsservicen stärks. Magdalena Andersson går istället till val på ett oredovisat förslag som riskerar allvarliga konsekvenser. Det är därför hög tid att hon ger besked för vilken service hon tänker skära ner på och hur många som ska behöva avskedas.

Anna Kinberg Batra, gruppledare (M), ordförande i riksdagens finansutskott

Per Bill, riksdagsledamot (M), vice ordförande Konstitutionsutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Effektivisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev