måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Landsbygdssatsning: Kommuner med utmaningar får extra pengar

Publicerad: 3 september 2021, 10:19

För de kommuner som tagit emot många nyanlända förlängs det tillfälliga statsbidraget på 200 miljoner kronor i tre år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kommuner med ”särskilda utmaningar” får extra pengar i budgeten. Ett särskilt stöd på 300 miljoner kronor per år ska fördelas till 88 kommuner 2022-2024.

Ämnen i artikeln:

Budget 2022Stefan LöfvenEkonomisk politikLandsbygden

Regeringen föreslår 750 miljoner kronor i tillskott nästa år på vägnätet på landsbygden och 500 miljoner på bredbandsutbyggnaden.

Förslagen ingår tillsammans med extra pengar på jordbruket från 2023 i en landsbygdssatsning som presenterades på fredagen.

I regeringens infrastrukturproposition som tidigare har presenterats föreslogs 265,5 miljoner kronor på vägnätet på landsbygden. Nu föreslår regeringen i budgeten för nästa år ytterligare 750 miljoner kronor.

— Totalt innebär detta att vi de kommande åren kommer att lägga drygt 15 miljarder kronor på vägunderhåll, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth på en presskonferens.

För fortsatt utbyggnad av bredband på landsbygden föreslår regeringen ytterligare 500 miljoner kronor för 2022.

Regeringen vill också öka stödet till det svenska jordbruket med en halv miljard kronor per år från 2023 till 2027. Satsningen, som även inkluderar EU-medel, kommer då att uppgå till 5,7 miljarder per år, totalt 28,5 miljarder kronor, enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Kommuner med ”särskilda utmaningar” får också extra pengar i budgeten. Ett särskilt stöd på 300 miljoner kronor per år ska fördelas till 88 kommuner 2022-2024.

För de kommuner som tagit emot många nyanlända förlängs det tillfälliga statsbidraget på 200 miljoner kronor i tre år.

— Det är kommuner som Östra Göinge, Avesta, det är Filipstad, säger Tomas Eneroth.

Regeringen föreslår även en utökad klimatpremie för att främja innovation när det gäller arbetsmaskiner, bland annat inom jordbruket.

— Vi avsätter ytterligare tio miljoner kronor för att dessa arbetsmaskiner ska kunna ställas om, säger han.

Stöd för att främja dagligvarubutiker på landsbygden får 35 miljoner kronor per år. Det blir även ett stöd för att utveckla företagsklimatet i gles- och landsbygdskommuner, på 70 miljoner kronor.

LÄS MER: Här finns landets bästa samhällsservice. 

Regeringen föreslår också pengar till bensinmackar och lanthandlare, för att upprätthålla nätverket av drivmedelsstationer på landsbygden.

— Det handlar om ytterligare 75 miljoner kronor för 2022 och samma belopp för 2023, säger näringsministern.

Besöksnäringen föreslås också få 80 miljoner kronor, dessutom blir det 20 miljoner till till Visit Sweden.

— Sammantaget väldigt många miljarder. Vi tror att det här det absolut bästa för hela vårt land, säger Ibrahim Baylan.

Det blir också mer pengar till beredskapsflygplatser, där flygtransporter för hälso- och sjukvård varit viktiga under pandemin. 40,8 miljoner kronor föreslås för 2022.

LÄS MER: Kommuner i upprop till finansministern: ”Vi behöver coronapengar”. 

/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev