Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Krångla inte till siffrorna i onödan

Varför ska vi krångla till kommunernas redovisning med ett förslag om detaljer i resultaträkningen som bara utmynnar i nonsens, frågar Staffan Moberg i en replik.

Publicerad: 11 november 2011, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inget är viktigare än att värna en god ekonomisk hushållning och en god redovisning inom ramen för det kommunala självstyret. Och balanskravets införande har varit viktigt och haft stor betydelse för den ekonomiska styrningen i våra kommuner och landsting. På den punkten är jag helt överens med Clas Olsson. Men varför ska vi då krångla till det med ett förslag om detaljer i resultaträkningen som bara utmynnar i nonsens?

Detaljregleringen ger ett skenbart intryck av exakthet. Det förslag som nu ligger innebär att kommuner med en dålig ekonomi och med en skuldsättning som vida överstiger tillgångarna kan ges en illusion av att ha sparade pengar genom att ha haft några års överskott i resultaträkningen. Samtidigt måste en kommun med god ekonomi fortfarande anföra synnerliga skäl för att inte återställa det egna kapitalet om man inte har haft tillräckligt överskott efter 2013.

Reglerna om god hushållning och balanskrav utgör grundläggande och självklara kommunalekonomiska principer som inte kan preciseras i minsta detalj utan lagstiftaren måste också lämna ett utrymme för gott omdöme. Myndigförklara kommuner och landsting istället.

Staffan Moberg, Ordförande Föreningen Sveriges kommunalekonomer

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev