tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kraftigt resultatfall i SBB

Publicerad: 23 februari 2023, 10:11

Ilija Batljan. Foto: Adam Wrafter

Trots att grundaffären i form av hyresintäkter och driftsöverskott stärkts under 2022 faller resultatet för samhällsfastighetsjätten SBB till en förlust på 10,5 miljarder kronor. Bland annat minskat värde på fastighetsportföljen ligger bakom.

Ämnen i artikeln:

SkolmarknadenInfrastrukturinvesteringarIlija Batljan SBBFörskolaFastigheter

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


S-profilen Ilija Batljans Samhällsbyggnadsbolaget har tagit stryk på börsen på senare tid. Från toppnivån på över 45 kronor per aktie i maj 2022 har värdet mer än halverats till 17,50 kronor per aktie i dag. 

SBB gjorde i november förra året en storaffär på dryga 9 miljarder där en av världens största fonder för infrastrukturinvesteringar, kanadensiska Brookfield, går in som partner till SBB i ägandet av bolagets utbildningsfastigheter. Det här bidrar till att göra jämförelser med tidigare år lite vanskliga.

SBB:s hyresintäkter steg med 26 procent till 7,4 miljarder kronor. Driftsöverskottet blev 4,8 miljarder, en ökning med 21 procent. Att bolaget ändå redovisar förlust beror till stor del på att fastigheters värde skrivits ner med nära 5 miljarder, att intressebolag i koncernen gått med nära 2 miljarder i förlust och att finansiella tillgångar skrivits ner med 1,5 miljarder.

Ilija Batljan kommenterar i bokslutskommunikén att SBB planerar ytterligare försäljningar på cirka 6 miljarder för att minska bolagets skuldsättning.

LÄS MER: SBB säljer skolor och förskolor till kanadensiskt jättebolag 

LÄS MER: Ilija Batljan: ”Finns en bild av att jag åker runt och lurar kommuner” 

LÄS MER: Köper äldreboenden för miljarder ”Älskar välfärdsstaten”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev