Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommunmoderater tar inte ansvar för välfärden

Med Leif Gripestams privatiseringsretorik blir det tufft för Moderaternas partiledning och partivännerna i Stockholm att vara trovärdiga i sin nya inställning till avknoppningar. Täbys moderater gör som så många andra kommunmoderater, privatiserar utan att ta det politiska ansvaret för att kvalitén och tillgängligheten i privat och offentlig välfärd säkras, replikerar Conny Fogelström.

Publicerad: 5 september 2013, 12:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Leif Gripestams replik i Dagens Samhälle 27 augusti nämns privata entreprenörer som en enda lösning för att skapa kvalité i vården och den egna hemkommunen Täby, som ett framgångsexempel på detta. Det är mycket märkligt med tanke på att 16 av 20 av existerande hemtjänstföretag i våras fick anmärkningar i kommunens egen granskning.

Gripestam påstår att han värnar valfrihet men i Täby finns inte längre valfriheten att välja kommunal hemtjänst. Den lade Täbymoderaterna ned, men det var inte för att den höll låg kvalitet, utan för att den ansågs vara för dyr. Detta beroende på många behöriga inom personalkåren, fler anställda med lång erfarenhet och tid i verksamheten samt färre timvikarier. Något som gav kontinuitet och trygghet för de gamla men som ansågs kosta för mycket. De 240 medborgare som aktivt valt den kommunala hemtjänsten var nöjda. Trots det valde Gripestam och kompani att göra en krass besparing och lägga ned verksamheten.

Att Gripestam bara redovisar rikssiffror när det gäller privata driftsformer kontra kommunala är knappast representativt för hur det ser ut i Täby och i många andra moderatstyrda kommuner.  I Täby har man medvetet, under ett par decennier, succesivt avvecklat kommunala verksamheter helt eller delvis. Här finns ingen kommunal hemtjänst, inga allmännyttiga bostäder, knappt någon kommunal barnomsorg och de kommunala skolorna utgör nu bara hälften av det totala antalet. Avvecklingarna har i många fall även sköts anmärkningsvärt dåligt. Vem minns inte debaclet med Tibble gymnasiums avknoppning?

Konsekvenserna av denna politik är en begränsad valfrihet där marknadsalternativ slår ut de offentliga alternativen och där den fria etableringsrätten går före effektivt användande av skattemedel och kvalité.

Vi Socialdemokrater anser, till skillnad från många av landets kommunmoderater, att det är ett politiskt ansvar att skapa verklig valfrihet med höga kvalitetskrav och att värna om skattebetalarnas pengar och gemensamma tillgångar.  Det är orimligt och ambitionslöst att som Gripestam och andra kommunmoderater säga att det enbart är konkurrens mellan olika företag som ska åstadkomma detta.

Conny Fogelström, oppositionsråd (S), Täby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev