Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommunministerns försvar: ”Resurserna är begränsade”

Publicerad: 23 augusti 2021, 12:12

¡Jag vet att flera kommuner hamnar utanför, men vi har också generella statsbidrag, utjämningssystemet och andra insatser”, menar kommunminister Lena Micko (S).

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Valet av stödkriterier hindrar kriskommuner som Eda och Vilhelmina från att söka stöd hos kommunakuten. Men kommunminister Lena Micko (S) försvarar hanteringen och de nya kriterierna.


Ämnen i artikeln:

EkonomiKommunernas kris

Den nya kommundelegationen ska dela ut 1 miljard kronor över fyra år till kommuner och regioner som behöver särskilt stöd för att kunna nå en ekonomi i balans. När stödkriterierna först presenterades stod det klart att Solna och Danderyd uppfyllde villkoren för att kunna söka stöd, däremot inte ekonomiskt problemtyngda kommuner som Bräcke och Degerfors. Sedan dess har flera kommuner uppvaktat kommunministern i försök att ändra regelverket.

– Vi har haft förordningen ute på remiss och jag har också haft samtal med några kommuner, ja, säger kommunminister Lena Micko (S).

Det är bakgrunden till att stödkriterierna ändrades innan de klubbades i sommar. Nu gäller bara ett villkor: negativ soliditet 2020 inklusive hela pensionsskulden.

LÄS MER: Nya besked: Här är kommunerna som kan få stöd av kommunakuten. 

Ändringen fick dramatiska effekter för vissa kommuner. Plötsligt kan inte Vilhelmina söka stöd. Inte Arjeplog, inte Dorotea, inte Eda. Allihop kommuner med väldokumenterade ekonomiproblem. Vilhelminas förluster de senaste åren är iögonfallande stora, så stora att kommunen tvingats låna till driften. Krisen är uppenbar. 

Vad säger du till kommuner som Vilhelmina, till exempel, som inte får söka stöd?
– Jag är väl medveten om att det finns kommuner som landar utanför det här stödet. Men man måste komma ihåg att kommundelegationen bara är ett av de verktyg vi jobbar med. Det handlar ändå om en miljard, det är inte enorma pengar. Det går inte att uppfylla allas förväntningar här, säger Lena Micko.

Är soliditeten ett välvalt kriterium när konsekvenserna blir de här?
– Det handlar om att försöka fånga upp en långvarig negativ ekonomisk utveckling, och då är soliditeten av betydelse. Jag vet att flera kommuner hamnar utanför, men vi har också generella statsbidrag, utjämningssystemet och andra insatser.

– Vi kommer att följa upp hur stödet träffar och vilka effekterna blir. Om stödet inte får de effekter vi tänkt får vi ta upp det igen och se om vi ska förändra något, säger Lena Micko.

Bland annat Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) chefekonom Annika Wallenskog har påpekat att kriterier inte borde behövas – att kompetensen i kommundelegationen räcker väl till att för att bedöma bidragsbehoven.

Varför behöver ni alls sätta upp begränsande kriterier?
– Det är viktigt att hitta spets i insatsen. Vi vill inte hamna i situationen att delegationen ägnar tid åt ansökningar som inte är relevanta. Resurserna är begränsade, förklarar Lena Micko.

LÄS MER: Besvikelse över uteblivet stöd: ”Våra underskott saknar motstycke”.  

Mer om stödet

Sex regioner och 39 kommuner var berättigade att söka stöd efter de kriterier som först presenterades. Efter ändringen föll 22 kommuner ifrån. Åtta kom till. Plus att antalet stödberättigade regioner ökade med sju.

 

 

 

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiKommunernas kris

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev