Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommunernas stöd till elitklubbar måste ses över

Det satsas miljoner på elitidrott runt om i landet istället för att satsa på att få fler barn och ungdomar att ägna sig åt idrott på fritiden. Idrotten riskerar bli en klassfråga. Det är dags för Socialdemokraterna att se över det kommunala stödet till elitklubbarna och tillsätta en utredning hur vi kan se till att alla får möjlighet till fysisk aktivitet som unga.

Publicerad: 12 oktober 2015, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Idrott för unga är viktigt för deras utveckling samt för att minska övervikt och sjukdomar. Men barns och ungas fysiska aktivitet är i dag beroende av familjens sociala position och ekonomiska villkor. Det är ett problem som vi måste tala om.

Det satsas miljoner på elitidrott runt om i landet, där Skellefteå AIK är den klubb som får mest stöd till sin elitverksamhet i Sverige (enligt Aftonbladet 2015-03-07). Problemet är att det satsas för mycket på elitverksamheter, som skulle kunna klara sig på betydligt mindre bidrag än i dag, istället för att satsa på att få fler att syssla med idrott på fritiden.

Som aktiv inom Kristdemokraterna i Luleå så ser jag hur behovet av möjlighet till fysisk aktivitet utanför skolans väggar ökar, men jag ser också hur kostnaderna för detta ökar. Det gör att de fattigaste, och ofta de barn som behöver idrotten som mest, inte ges möjlighet att syssla med sport på samma sätt som sina kamrater.

Man ökar anslagen till idrottsklubbar i hela landet där majoriteten hamnar i elitverksamheten inom vissa idrotter medan andra får slåss om de smulor som blir över.

Det är dags för Socialdemokraterna att se över det kommunala stödet till elitklubbarna och tillsätta en utredning hur vi kan se till att alla får möjlighet till fysisk aktivitet som unga.

Skolan drar ner allt mer på idrotten och därför bör anslagen till idrottsklubbarna ses som en extra viktig insats för samhällets välmående. Forskning visar även att barn och ungdomar lär sig ansvar och samarbete om de får syssla med idrott.

Sett ur ett socioekonomiskt perspektiv så är det stor skillnad på hur många som tränar idrott bland barn från låginkomsttagarfamiljer jämfört med vad det är bland barn till medel- och höginkomsttagare.

Att prata om problemet är ett första steg att lyfta det, liksom att tillsätta en utredning för att se hur det egentligen ser ut i landet som helhet.

Socialdemokraterna har höjt skatten för de med lägst inkomster (ungdomar, äldre) så jag anar att de inte heller ser denna problematik som ett problem. Men vi inom Kristdemokraterna ser ett problem i att idrotten blir en klassfråga och går från att vara en folkrörelse till att vara något som färre familjer har råd med.

Som politiker har vi ett ansvar att se till att alla får en dräglig tillvaro. Att se till att alla som vill och kan får möjlighet att syssla med idrott som unga är en av de viktigaste åtgärderna för att minska övervikten hos barn. Barnen får dessutom kompisar, lär sig att samarbeta och får möjlighet att göra något vettigt av sin tid istället för att ränna runt och eventuellt till och med orsaka problem.

Dennis Larsson, (KD) förtroendevald, Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev