torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommuner snuvade på Northvolt – är ändå hoppfulla

Publicerad: 4 februari 2022, 15:50

Jan Bohman utanför Kvarnsvedens nyligen nedlagda pappersbruk, där runt 440 personer jobbade. Foto: Henrik Hansson/Bildbyrån

Borlänge hade stora förhoppningar om att locka till sig Northvolts enorma fabrik, men gick bet. Kommunalrådet Jan Bohman (S) tror fortsatt på en etablering: ”Jag kan avslöja att vi för fortsatta resonemang med Northvolt”.

Ämnen i artikeln:

NäringslivsklimatNäringslivet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


På fredagen meddelade Northvolt och Volvo Cars att deras nya batterifabrik – med omkring 3 000 jobb – hamnar på Hisingen. Beskedet orsakade stor glädje i Göteborg och missnöje i andra kommuner som var med i loppet om etableringen.

Borlänge hoppas ändå att Northvolt kan lockas till det nyligen nedlagda pappersbruket Kvarnsvedens lokaler. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) säger till SVT Dalarna att Stora Enso – som äger bruket – och Northvolt samtalar om ”aktiviteter”.

Borlänge för själva dialog direkt med batteriföretaget som förhoppningsvis leder till en etablering, enligt Jan Bohman.

– Jag tror det byggs ett 40-tal fabriker just nu runt om i Europa, Jag tror inte att etableringen i Göteborg är den sista som sker, säger han till SVT.

LÄS MER: Bruket slog igen – så klarade Borlänge dråpslaget

Skövde försökte också locka till sig den nya Northvoltfabriken. På fredagen höll kommunalråden en presskonferens där besvikelse över den missade chansen blandades med hopp över att andra ”intressenter” hört av sig.

– Vi har kontakt med andra, visst, men det är i sin linda så jag kan inget säga om det, uppger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skövde, enligt P4 Skaraborg.

LISTA: De är mest beroende av ett storföretag – ”Visst är vi sårbara”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev