Kommunal ekonomi
Kommuner i upprop till finansministern: ”Vi behöver coronapengar”
Publicerad: 3 september 2021, 11:00
”Vi behöver hjälp”, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors, en av de kommuner som nu vädjar till finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Kramfors kommun, ANNA TÄRNHUVUD
Kommunsektorn ser inte ut att få det utlovade bidraget för pandemins merkostnader i år. Nu går kommuner ut i ett upprop till finansministern och varnar för att uteblivet stöd slår mot kvaliteten i hela välfärden. ”Vi har redan en tuff ekonomi”, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande (S) i Kramfors.
I ett upprop till finansminister Magdalena Andersson (S) och kommunminister Lena Micko (S) varnar Sollefteå, Härnösand och Kramfors för att höga merkostnader för pandemin riskerar att slå hårt mot hela den kommunala välfärden om staten inte går in och täcker merkostnaderna även detta år. De tre kommunerna pekar på merkostnader på 57 miljoner kronor bara hos dem för årets första fyra månader.
Stora pengar för dem, över 900 kronor per invånare.
– Vi har utgått från vad som sades tidigt från regeringen förra året: det ska inte handla om pengar, merkostnaderna ska täckas. Jag hoppas att man kan lyssna på oss nu, vi behöver hjälp, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.
Kommunerna påpekar att staten samtidigt ger bidrag för att utveckla och stärka kvaliteten i äldreomsorgen, vilket är angeläget. Men täcks inte pandemins kostnader riskerar satsningar på utveckling att snarare bli till krav på nedskärningar, menar kommunalråden.
– Det är ett omöjligt uppdrag att göra utvecklingsarbete om pengarna måste gå till att hantera pandemins effekter, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.
Kramfors drabbades tidigt vid covidutbrottet av att smittan tog sig in på äldreboenden. Kommunen har därefter gjort stora ansträngningar för att nå ett bra smittskydd.
– Vi har riggat en bra organisation med kohortvård och snabbtester för personalen och verkligen försökt hålla nere smittan. Men det har kostat pengar, säger Malin Svanholm.
Direkta merkostnader för pandemin är 17 miljoner kronor första kvartalet i år i Kramfors. Ökningen av de generella statsbidragen i år motsvarar cirka 10 miljoner i kommunen.
– Vi har redan en tuff ekonomi. Det är inte lätt om 17 miljoner ska gå till sådant vi trodde vi skulle få ersättning för, säger hon.
Förra året täckte staten merkostnaderna, men i år finns ännu inget sådant statsbidrag. Och ur statens perspektiv finns goda argument för att släppa det särskilda coronastödet nu. Dels gjorde kommuner och regioner ett dundrande rekordresultat 2020, till stor del tack vare att det generella statsbidraget blev högre än vad uteblivna skatteintäkter motiverade. Dels då skatteintäkterna i år ser ut att återhämta sig mycket bra. Prognoserna för årets resultat vittnar också om att många kommuner går starkt ekonomiskt även 2021.
LÄS MER: Här är kommunerna som kan få stöd av kommunakuten.
Sveriges Kommuner och Regioners chefsekonom Annika Wallenskog tvivlar på att höstbudgeten kommer att innehålla något bidrag för kommunsektorns merkostnader för pandemin i år.
– Nej, jag tror inte det. Kommer det mer pengar så blir det generella statsbidrag, det är min gissning, säger hon.
– Det kom ju viss kritik mot kommunsektorn för att vi drivit på om stora bidrag när resultaten sedan blev så höga. Nu ser ju ekonomin ut att återhämta sig starkt och jag kan se att staten vill avveckla de specifika coronastöden och gå till generella bidrag.
Hon har tagit del av kommunernas skrivelse och även haft samtal med dem.
– Kommuner har väldigt olika förutsättningar, både vad gäller ekonomin och pandemins kostnader. Flera av de här kommunerna har haft en svag ekonomi och att inte få coronastöd påverkar dem mer än många andra. Jag har full förståelse för att de behöver stödet, säger Annika Wallenskog.
LÄS MER: Landsbygdssatsning: Kommuner med utmaningar får extra pengar.