tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommunens kärleksvecka ska få fler att skaffa barn

Publicerad: 10 februari 2023, 09:31

Sollefteå vill att det föds fler bebisar. Foto: Christine Olsson/TT

Sollefteå är en av kommunerna där barnafödande minskade rejält förra året. Nästa vecka satsar därför kommunen på en kärleksvecka för att uppmuntra fler att vilja skaffa barn, skriver SVT Västernorrland.

Ämnen i artikeln:

BB i SollefteåDemografiVälfärd

Initiativet går under namnet ”Älska mer – vi behöver bli fler” och målet är helt enkelt att trenden med lågt barnfödande ska vända.

– Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer det att få långtgående konsekvenser, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun, till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande tror att stängningen av BB Sollefteå 2016 kan ha påverkat invånarnas vilja att skaffa barn. 

– Ja det skulle jag verkligen vilja säga, det syns tydligt i statistiken – det är skrämmande faktiskt, Johan Andersson (C), till SVT Västernorrland. 

Förra året minskade barnafödandet i de flesta kommuner i Sverige. I 30 kommuner blev födelseantalet till och med det lägsta under hela 2000-talet.

Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, säger Vitor Miranda, demograf på SCB, till SVT.

TT/DS

LÄS MER: Så slår det minskade barnafödandet – ”Klart det väcker känslor”

LÄS MER: Unikt siffermaterial: Så avgör befolkningen din kommuns ekonomi 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev