Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommunal vindkraft ekonomisk vinstaffär

Bland de viktigaste uppgifter som åligger en kommunledning är varsamheten med skattebetalarnas pengar. Det är ett av huvudskälen till varför Upplands Väsby satsar på egen vindkraft.

Publicerad: 12 november 2012, 14:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

I en artikel i Dagens Samhälle den 10 september oroar sig Timbros Lydiah Wålsten för att Upplands Väsby och andra kommuner investerar i vindkraft. Vi håller med om att en kommun ska vara mycket varsam med kommuninvånarnas pengar, och just det är ett av skälen till att Upplands Väsby investerar i vindkraft.

Ett skäl är att vi tar ansvar för kommunens klimatpåverkan genom att minska utsläppen av växthusgaser. Om det ska bli något gjort på miljöområdet måste stora offentliga brukare vara aktiva aktörer, inte bara passiva konsumenter. I Upplands Väsby tar vi klimatansvar genom att bland annat investera i vindkraft, miljöcertifiera hela vår kommunkoncern och sluta klimatavtal med lokala företag.

Kommunens vindkraftverk, som byggs i Ockelbo, ska stå klart vid årsskiftet och förväntas ge i genomsnitt cirka 7 miljoner kilowattimmar per år, vilket motsvarar en fjärdedel av kommunens nuvarande elanvändning.

Genom att investera i ett vindkraftverk minskar vi vår klimatpåverkan samtidigt som vi får kontroll över elkostnaderna. Vi har således investerat i ett vindkraftverk, inte i aktier i ett börsbolag. Genom att äga vår egen elproduktion behöver vi de kommande 20 åren bara betala drift och underhåll för vindkraftverket och är inte längre utlämnade till elmarknadens kraftiga prisvariationer.

Wålsten menar att kommunen kan köpa så kallad miljömärkt el från privata bolag i stället för att äga egen vindkraft. Men det tryggar vare sig kommunens elkostnader eller garanterar att det byggs ut ny förnybar el, som direkt kan bidra till minskade utsläpp i kolkraftverk i våra grannländer.

Wålsten bekymrar sig slutligen för att kommunen saknar kompetens att sköta drift och underhåll av vindkraft och att detta skulle innebära en risk att kommunen ”skjuter notan på framtida generationer”. Men liksom i många andra verksamheter står inte kommunen för driften av verket, utan det gör leverantören. Att däremot bortse från vårt ansvar att minska vårt klimatavtryck innebär verkligen att spela högt med kommande generationers välfärd.

Per-Erik Kanström, kommunstyrelsens ordförande (M) Upplands Väsby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev