Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Kommunal är smartare än LO

Kommunal säger nej till ett direkt vinstförbud inom välfärden. Det är bra. Mindre lyckat är dock det vinstförbud som fackförbundet vill införa bakvägen genom bindande nationella regler om personaltäthet. Sådana lagar lägger en hämsko på vården och omsorgen.

Publicerad: 20 december 2012, 07:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Nu i december skulle LO:s utredning ha presenterats – den som skulle förklara hur ett vinstförbud i välfärden skulle kunna införas utan att valfriheten sätts ur spel. Men oenigheten inom arbetarrörelsen blev till slut för mycket. Utredningen har skjutits upp till nästa år, i väntan på att det största och mest berörda förbundet ska säga sitt.

I måndags i den här veckan kom så Kommunals besked. Istället för ett direkt vinstförbud vill förbundet omöjliggöra vinster ”bakvägen”. Bindande nationella riktlinjer för bemanning ska förhindra bolag att tjäna pengar på bekostnad av kvaliteten. Samtidigt kräver Kommunal kraftigt ökade statsbidrag till kommunernas välfärdsverksamheter.

Det är bra att Kommunal slår fast att verksamheter som håller hög kvalitet behövs, oavsett bolags- eller driftsform. Mindre bra är att förslaget verkligen utgör ett vinstförbud i praktiken. Att förbundets ordförande Annelie Nordström argumenterar smartare än LO förändrar inte att resonemanget leder mot samma punkt: Reglerar du personalkostnaderna har du skurit bort merparten av den rationaliseringspotential som finns i sektorn. Och då finns heller inga marginaler för de vinster, som är förutsättningen för privat verksamhet på området.

Finns det då utrymme för vinster i en verksamhet som redan är svårt pressad? Svaret är ja. I frågan om välfärden vore det faktiskt en mer ansvarstagande facklig politik att kräva rationaliseringar, än att kräva resursförstärkningar. Hur effektivt man hushåller med resurserna och schemalägger personal är inte bara en fråga om att respektera gemensamma medel. Det är en fråga om kvalitet i vården.

Verksamheter som kostar mycket håller nämligen sällan hög kvalitet. Tvärtom finns ett starkt samband mellan låga omkostnader, nöjd personal och nöjda brukare. Det är ingen slump att Caremas mest uppskattade äldreboenden också de mest lönsamma. Nöjd personal kostar mindre i sjukskrivningar, och har både mer ork och motivation att erbjuda värdig omsorg.

Omvänt är Sveriges sämsta – och ofta dyraste – äldreboenden kommunala. Ineffektiv resursanvändning och dålig styrning får snart konsekvenser för alla människor som befinner sig i verksamheten.

Risken med att ösa in mer pengar i de offentliga värmepannorna är därför att man faktiskt förvärrar problemen. Ökade resurser kan fördröja eller till och med förhindra det grundläggande färändringsarbete som krävs för att få ordning på en ofta dysfunktionell organisation. På samma sätt kan ett golv för bemanning leda fel. Om bemanningen från början är felorganiserad blir regleringen ett slag i luften, som dessutom förhindrar en smartare användning av personalens tid och arbete.

Att input inte är detsamma som output bekräftas faktiskt också i Kommunals egen undersökning. Där visade det sig att medlemmarna som arbetade i offentliga verksamheter i större utsträckning ansåg att de var underbemannade än kollegorna i privat verksamhet. Trots att personaltätheten är lägre.

Ändå vill Kommunal slopa valfrihetslagen inom äldreomsorgen (LOV), och ge samma politiker som förbundet anklagar för att nedprioritera välfärdens kärna makten över valet av äldreboende. Inte gynnar det personalen, som får färre arbetsplatser att välja på. Inte gynnar det brukarna, som förlorar inflytande. Kanske gynnar det arbetarrörelsens förmåga att hålla ihop inför nästa val. Men är det verkligen en facklig huvuduppgift?

Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev