onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Klart var nya Utbetalningsmyndigheten hamnar

Publicerad: 7 mars 2023, 09:58

Kommunstyrelseordförandena i Bollnäs, Södertälje och Helsingborg har alla velat ha den nya Utbetalningsmyndigheten i sina kommuner. Men så blir det inte. Foto: Ida Frid/ Meli Petersson Ellafi/ Sara Johari

Flera kommuner ville ha den. Södertälje fick löfte om att få den. Men nu är det klart att den nya Utbetalningsmyndigheten ska flytta in i Hammarby sjöstad, i södra Stockholm, skriver Altinget.

Ämnen i artikeln:

MyndigheterSenaste nyttStatenVälfärdsbrottEkonomi

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Vid årsskiftet ska den nya Utbetalningsmyndigheten vara på plats. Den ska förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, inte minst sådana som kan kopplas till organiserad brottslighet. 

Planen var tidigare att den skulle ligga i Södertälje, men i slutet av förra året kom nytt besked från regeringen. Utbetalningsmyndigheten skulle i stället placeras ”i Stockholmsområdet”. Som skäl angavs att det i Södertälje rådde brist på lokaler med tillräcklig säkerhetsklass. 

Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner (S) var besviken. ”Det är så klart lite tråkigt. Vi hade gärna haft lite fler statliga jobb här”, kommenterade hon. 

Därefter anmälde kommuner utanför Stockholmsområdet intresse för att få den nya myndigheten placerad hos sig. 

Helsingborgs kommunstyrelseordförande Christian Orsing (M) hävdade att det är orimligt att hans stad inte har någon statlig myndighet och uppmanade partikamraten och finansministern Elisabeth Svantesson att tänka om

Region Gävleborg skrev tillsammans med kommunerna i länet ett brev till regeringen och föreslog att den nya myndigheten skulle förläggas till Bollnäs. ”Det skulle betyda väldigt mycket. Både arbetstillfällen och en möjlighet att utveckla Gävleborg och bidra till att hålla ihop Sverige”, sa Abdullahi Cadaani (S), kommunstyrelseordförande i Bollnäs.  

Och långt tidigare, innan Södertälje blivit lovad myndigheten, gjorde Göteborg ett försök att få den placerad där. Även Kristinehamns kommun har visat intresse för att få myndigheten.

Men nu har utredningen som förbereder bildandet av den nya Utbetalningsmyndigheten skrivit kontrakt på lokaler i södra Stockholm, i Hammarby sjöstad, skriver Altinget. 

Utredningen flaggar dock för att myndigheten redan om några år kan bli trångbodd och att delar av den då kan flyttas till någon annan del av landet.

LÄS MER:

Bollnäs vill ha ny myndighet – ”Borde placeras utanför storstadskommunerna” 

”Placera Utbetalningsmyndigheten i Helsingborg” 

Södertälje nekas ny myndighet – Godner (S) avfärdar regeringens argument 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev