Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Karlshamn riskerar förlora miljoner på hamnblockad

Publicerad: 24 mars 2022, 10:53

Hamnarbetarförbundet vägrar lossa och lasta ryska fartyg.

Foto: Antony McAulay

Kommunala Karlshamns hamn hanterar stora volymer rysk olja och gas. ”En blockad mot ryska fartyg skulle kosta bolaget 15 miljoner”, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson till Sydöstran.

Ämnen i artikeln:

TransporterKommunala bolagKriget i UkrainaArbetsgivare

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


USA har infört en importbojkott för rysk olja och gas. Men EU tvekar. Den svenska regeringen vill vänta på ett gemensamt EU-beslut innan man inför någon form av sanktioner mot rysk sjöfart till svenska hamnar. 

Men Hamnarbetarförbundet vill inte vänta på någon längre. Från måndag har förbundet varslat om en blockad mot ryska fartyg som en sympatiåtgärd med ukrainska hamnarbetare.

Blockaden innebär att Hamnarbetarförbundets medlemmar inte lossar eller lastar fartyg med ryska ägare eller fartyg som är på väg med last till eller från Ryssland. Förbundets avdelningar på de svenska hamnarna agerar dock självständigt och alla har inte bestämt sitt vägval i frågan. På flera håll i landet vill medlemmarna följa blockaden. Bland annat Tunadalshamnen i Sundsvall kommer att stänga för ryska fartyg från måndag. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har däremot lagt en varselinvändning i ett försök att stoppa blockaden i väntan på åtgärder från regeringen.

Ett av de kommunala hamnbolag som skulle påverkas mest av ett stopp för ryska fartyg är Karlshamn Hamn AB. Här finns en av landets största oljehamnar, med gigantiska bergrum för hantering av både gas och olja från Ryssland. 

– Det skulle innebära att hamnen tappar intäkter på 15 miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) till Sydöstran.

Hamnbolaget påpekar också risk för avtalsbrott och skadeståndsanspråk om man agerar på egen hand utan centrala beslut om sanktioner mot rysk sjöfart.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev