måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

IT-inkompetensen är en tidstjuv i kommunerna

Trots fem år i kommunal sektor slutar jag inte att förvånas över hur låg den generella IT-kompetensen är. Datorn kom till kommunkontoret innan jag var född, trots det verkar IT-kompetensen hos en del inte höjts sedan det där datorkörkortet togs 1997.

Publicerad: 24 oktober 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En kommunal tjänsteman? Knappast, enligt debattören brister IT-kompetensen i kommunerna. Foto: kentoh, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

KommunanställdaEffektiviseringKompetensutvecklingKompetensbrist

Det sägs att digitalisering och effektivisering ska rädda välfärden, annars kommer skattemedlen inte räcka. Politiker och befattningshavare talar sig varma för policys, strategier och agendor för digitalisering. Styrdokumenten innehåller visioner och inriktningsbeslut där begrepp som agilt förhållningssätt och digital innovation talar om hur vi ska arbeta. Styrdokumenten, givetvis utskrivna i pappersform, blir sedan hyllvärmare på någon tjänstemäns kontor utan att särskilt mycket händer. Tips: dessa styrdokument kan med fördel användas som bingobrickor när ni ska spela floskelbingo på arbetsplatsen nästa gång.

Sverige är ett informationssamhälle där nästan alla har tillgång till en dator. Trots det nyttjar vi inte teknikens fulla potential. För tekniken finns redan, det är kompetensen som brister. Vilket kanske inte är så konstigt, om du utbildat sig till förskollärare är det med barn du ska arbeta, inte datorer, eller? År 2018 måste förskolläraren, undersköterskan, läraren, socialsekreteraren och chefen använda IT.

När förskolläraren klagar på att det är mycket att dokumentera stämmer det nog, men det går inte att påverka. Det förskolläraren däremot kan påverka är hur mycket tid dokumentationen tar. Själva skrivandet tar tid, att navigera i verksamhetssystemet tar tid och säkerligen tillkommer strul när något hänger sig eller inte fungerar som det borde. Förskollärare – känn er inte träffade, ni är i gott sällskap!

Det sägs att IT-strul är en stor tidstjuv på arbetsplatsen, det stämmer säkert. Vad som också är en stor tidstjuv, som vi aldrig pratar om, är hur långsamt och omständligt många använder datorn och verksamhetssystemen. Tänk vilken potential det finns här!

När det är datorutbildning på den offentliga arbetsplatsen dyker det upp några få, oftast de som redan är duktiga, de andra har inte tid att effektivisera sitt arbetssätt.

Var är alla ni chefer som säger att tiden inte räcker till och att mailkorgen svämmar över?

Var är ni socialsekreterare som måste hoppa fikat för att hinna dokumentera?

Och framförallt – var är alla ni som beslutat om nämnda styrdokument och talar er varma för digitalisering och effektivisering, lever ni som ni lär?

Några tips på hur vi digitaliserar och effektiviserar offentlig sektor på riktigt:
•    Kompetensutbilda – återuppliva datorkörkortet och gör det obligatoriskt. 
•    Använd arbetstest vid intervjuer. Idag uppger alla i sitt CV att de behärskar office-paketet och har god datorvana, som arbetsgivare kan du själv bedöma detta.
•    Låt ingen vara analog. 2018 går det inte att förlita sig på papperskalendern, man måste dessutom svara på e-post – helst snabbt.
•    IT-avdelningar, utvecklare och andra måste bli bättre på att prata verksamhetens språk och vara med i hela processen, att bara leverera tekniken räcker inte.
•    Det här är inte en generationsfråga – ställ högre krav på utbildningssektorn, i en högskoleutbildning där IT kommer vara arbetsverktyg i det framtida arbetet måste detta vävas in.
•    IT är en strategisk fråga, som beslutsfattare måste du förstå IT eller åtminstone omge dig med personer som förstår IT.

Digitaliseringen börjar med dig, tekniken finns redan. Så nästa gång det är dags för datorutbildning gör du väl plats i din digitala kalender och anmäler dig? För du hade väl inte digitaliserat klart när styrdokumentet hamnade i bokhyllan?

Oskar Eklöf, IT-intresserad kanslichef, Storfors kommun, som försöker fasa ut kollegornas papperskalendrar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev