måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Islamiska regimen i Iran kan slå till mot Sverige

Majoriteten av iranierna i Sverige reser ofta till Iran, vilket gör att de enkelt är måltavlor för den islamiska regimen som kan använda sig av dem för att samla in information om andra iranier i Sverige, skriver Ardavan Khoshnood.

Publicerad: 9 juli 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Regimen i Iran känner sig hotad och oppositionen som vill störta den känner att de har vind i seglen. Det är ingen bra kombination ur säkerhetssynpunkt.”

Foto: Emanuele Mazzoni / Colourbox


Ämnen i artikeln:

TerrorismFlyktingpolitikSäkerhetspolitik

Nyligen meddelade Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen, att Islamiska republiken Iran är ett av de tre länder som bedriver särskilt aktiv underrättelseverksamhet i Sverige. Det är främst inom området flyktingspionage som den islamiska regimen i Iran är aktiv. Att kartlägga iranier som aktivt bekämpar regimen i Iran, är av största vikt för regimen i Iran.

Att Sverige är ett av de länder som är starkast drabbat av iransk underrättelseverksamhet är ingen överraskning. Det finns ett stort iranskt samhälle i Sverige där en del av dem är aktiva motståndare till den islamiska regimen i Iran och utgör ett tydligt hot mot regimen.

Ända sedan den Islamiska republikens födelse 1979, har regimen ideligen använt sig av spionage och terrorism, dels för att eliminera hot och dels för att sprida den islamiska revolutionen som är ett av regimens främsta mål. Som ett resultat av regimens underrättelse- och terrorismverksamhet har hundratals exil-iranier, så väl som icke-iranier, mördats och skadats av regimens utskickade terrorkommandon. Även Sverige drabbades när den iranska ambassaden i Stockholm under 90-talet visade sig ligga bakom flera terrorattentat mot iranska oppositionella i Sverige.

Efter Irans många terrorattentat över främst Västeuropa under 80- och 90-talet ändrade Teheran strategi och fokus lades i stället på spionage och lobbyverksamhet i europeiska länder samt i USA. Iran kunde därför påbörja uppbyggnaden av de sargade relationer som den hade till ett stort antal länder i Europa, och på så sätt få fart på sin handel och är i dag ett av Europeiska unionens viktigaste handelspartner. I samband med Obama-administrationens vänliga inställning mot Teheran, kunde även det så kallade Iranavtalet gällande landets kärnvapenprogram gå igenom vilket gjorde Iran till en självklar del av det internationella samhället.

Situationen är dock något annorlunda i dag. USA har dragit sig ur Iranavtalet och sanktioner har återinförts. Iran befinner sig i en djup ekonomisk kris samtidigt som landsomfattande demonstrationer dagligen har skakat landet sedan december 2017. Allt detta, tillsammans med Trump-administrationens kontakter med iranska oppositionella grupper och individer, gör att regimen i Iran för första gången på länge känner att dess existens är hotad.

Och då fokuserar de på det de kan bäst: terror.

I dag meddelade belgiska myndigheter att man, efter ett samarbete med underrättelsetjänsterna i Frankrike och Tyskland, har kunnat gripa sex individer som förberett ett terrorattentat mot ett evenemang som iranska oppositionella grupper höll i Paris den 30 juni. Bland de gripna finns en iransk diplomat. Informationen är, av självklara skäl, knapphändig, men åtminstone två av de gripna är iranier som är belgiska medborgare.

Regimen i Iran känner sig hotad och oppositionen som vill störta den känner att de har vind i seglen. Det är ingen bra kombination ur säkerhetssynpunkt. Regimen i Iran har redan en fot inne i Sverige. Majoriteten av iranierna i Sverige reser ofta till Iran, vilket gör att de enkelt är måltavlor för den islamiska regimen som kan använda sig av dem för att samla in information om andra iranier i Sverige. Men, fortsätter regimen att känna sig hotad, kan även Sverige bli ett mål för den Islamiska Republiken Irans terrorattentat.

Ardavan Khoshnood, lärare i Kriminologi vid Malmö Universitet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev