onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

IFK Värnamo klart för Allsvenskan – dyrt för kommunen

Publicerad: 2 november 2021, 12:52

Värnamo kommun avsätter 12 miljoner kronor för en upprustning av Finnvedsvallen, det ska täcka en treårig dispens för allsvenskt spel. ”Det finns inte så många alternativ”, säger kommunalrådet Gottlieb Granberg (M). Foto: Värnamo kommun, Anders Wiklund/TT

På måndagskvällen jublade IFK Värnamo över att platsen i nästa års allsvenska var säkrad. Lagets avancemang kommer dock med en rejäl nota för kommunen, som måste uppfylla Fotbollförbundets arenakrav. ”Det är jättetufft”, säger kommunalrådet.

Ämnen i artikeln:

IdrottInvesteringar

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Nästa år kommer IFK Värnamos herrlag att spela i Allsvenskan i fotboll. Laget leder som nykomling Superettan så klart att avancemanget är säkrat trots att tre omgångar återstår.

IFK Värnamos hemmaarena Finnvedsvallen, som invigdes 1935 och ägs av kommunen, håller inte måttet för spel i Allsvenskan. Svenska fotbollförbundet ställer hårda och mycket specifika krav för att tillåta spel i högsta serien. 

Det går att få dispens, men inte med mindre än att klubben visar upp papper på att det finns politiska beslut om renovering och/eller nybygge av arenan. Det har skett i mängder av kommuner de senaste tio åren. Och nu är det Värnamos tur.

– Det är jättetufft, konstaterar Gottlieb Granberg (M), kommunalråd i Värnamo och ordförande för tekniska utskottet.

På tisdagen tog kommunstyrelsen ett enigt beslut om att avsätta 12 miljoner kronor för en upprustning av Finnvedsvallen som är tillräcklig för att Fotbollförbundet ska bevilja en treårig dispens för allsvenskt spel. 

Dessutom klubbade man att utreda ett bygge av en ny arena. I slutet av månaden väntas samma sak beslutas av fullmäktige.

Värnamo kommun har i praktiken alltså bara tre år på sig att få fram en ny arena.

– Det finns inte så många alternativ. Om tre år kanske IFK Värnamo visserligen inte spelar i Allsvenskan. Men vi måste ändå bygga arenan om vi inte vågar chansa. Skulle de sedan gå upp igen så får de inte en ny dispens, säger Gottlieb Granberg.

Hur en ny hemmaplan för Värnamos lag ska finansieras är inte klart, men kontakter ska tas med näringsliv och sponsorer.

– Vi bedömer att den nya arenan kommer att kosta mellan 150 och 200 miljoner kronor, säger Gottlieb Granberg.

Budgeten för 2022 är redan tagen och där finns inga pengar avsatta. Gottlieb Granberg utgår från att kommunen kommer att bygga, men han vill ha en diskussion kring elitidrottens finansiering.

– Det är ganska tufft att prioritera de här kostnaderna i förhållande till kärnverksamheten. Vi måste som samhälle reagera på att det nästan överallt är skattekollektivet som bidrar med pengar för att subventionera en elitidrott som i sig genererar mycket pengar. Då måste Fotbollförbundet, som ställer de här kraven, se till att det hamnar mer pengar hos dem som ska hålla igång arenorna, säger han.

Värnamo kommun kommer förstås att höja IFK Värnamos hyra om en ny arena byggs, men enligt Gottlieb Granberg räcker det inte på långa vägar för att täcka driftskostnaderna.

Hur bedömer du opinionen i Värnamo i den här frågan?

– Det som hörs utåt är bara: ”Det här är strålande, skynda på och bygg”. Men de man träffar mellan skål och vägg kan vara mer skeptiska. 

Känner du själva av pressen att bygga nytt?

– Absolut. Vi måste kunna motivera det här och ta ansvar för att skattepengar används så klokt som möjligt. Vi hoppas att vi kan bygga så att vi känner att pengarna är rimliga att investera. För det finns ju en attraktivitet i det här.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev