Kommunal ekonomi
Idrottsrörelsen vädjar om hjälp – SKR tonar ner oron
Publicerad: 7 oktober 2022, 14:32
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson vill att partierna håller sina löften om energistöd till föreningslivet. Foto: Mostphotos, Johanna Fond
Riksidrottsförbundet varnar för att kommunernas höjda kostnader i skuggan av elkrisen kommer att gå ut över föreningarna, i form av högre hyror. SKR tror att oron är obefogad.
Idrottsrörelsen behöver hjälp för att överleva den alltjämt tilltagande elkrisen, varnade Riksidrottsförbundet tidigare i veckan, i ett öppet brev till regeringen. Kravet kommer i en tid av politisk förändring i Sverige och enligt förbundets ordförande Björn Eriksson handlade brevet inte minst om att påminna om föreningslivets värde.
– Under valrörelsen var partierna tydliga med att alla stödpaket i elkrisen ska gälla även föreningslivet. Men nu när valrörelsen är över och det diskuteras vad en blivande regering ska göra så tyckte jag det var ganska naturligt att erinra om det där, eftersom min utgångspunkt är att man ska hålla det man lovar i en valrörelse, säger Björn Eriksson.
Riksidrottsförbundet har uppmanat alla sina 19 distrikt att kontakta respektive kommunledning och ta reda på vad som händer på kommunnivå.
– Man kan konstatera att det är en väldigt splittrad bild inom idrottsrörelsen. Vissa driver anläggningar i egen regi, vissa har bundna elavtal. Så det kommer bli ett spektrum av olika varianter i hur det här slår, säger Björn Eriksson.
Särskilt exponerade är föreningar som äger hallar, av vilka vissa enligt Björn Eriksson redan har börjat känna av effekterna av elkrisen.
– Till exempel har curlingförbundet gett oss uppgifter om att föreningar undviker att spola upp isytor för att det blir för dyrt. Andra föreningar diskuterar att begränsa öppethållande av olika former av hallar. Så det här märks redan nu.
Riksidrottsförbundet nämner i brevet till regeringen en oro för att höjda kostnader för kommunerna i förlängningen vältras över på idrottsföreningar i form av höjda hyror. Men enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har man ännu inte märkt av något sådant mönster.
– Att man skulle börja ta ut högre avgifter för till exempel barn- och ungdomsverksamhet, det har jag svårt att se, säger Nils-Olof Zethrin, idrotts- och fritidspolitisk expert på SKR.
I de kontakter han haft med Kommunsverige finns ingen indikation på hyreshöjningar för föreningar som hyr in sig i kommunens lokaler, säger han.
– Däremot handlar mycket om energieffektivisering, om att kanske sänka temperaturen eller koncentrera vissa verksamheter vissa perioder för att spara på något ställe.
Elkrisen påverkan på idrottsrörelsen står högt på SKR:s agenda, hävdar Nils-Olof Zethrin. Organisationen har också inlett en dialog med Riksidrottsförbundet. Tydligt är att de höga elpriserna slår olika mot olika kommuner.
– Det finns väldigt många olika faktorer som påverkar hur det här slår regionalt. Självklart är elprisområdena en betydande sak, vilket gör att det för en idrottsförening kan vara ökade bensinpriser som påverkar mer än elpriserna eftersom sport är så transportberoende. Men sedan handlar det också om man har valt att ha anläggningarna i föreningsdrift eller mer kommunalt, säger han.
LÄS MER:
”Inför en nationell fond för idrottsanläggningar”
Varningen: Elpriserna riskerar att slå ut företag
Risk för total nedsläckning i vinter – ”Vi måste öva”