Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Högt elpris ingen slump

Politiker från båda blocken spelar ett dubbelspel i elfrågan. Å ena sidan ger man intryck av att vara bekymrade för hushållens stigande elräkningar. Å andra sidan har man konsekvent fört en politik som gått ut på att höja elpriset.

Publicerad: 20 februari 2012, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

innan blocköverskridande kompromisser om kärnkraften eventuellt börjar förhandlas är detta ett bra tillfälle att fundera över en mer långsiktig inriktning för energipolitiken, skriver Maria Eriksson.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Elproduktion

Energipolitiken befinner sig i ett spännande läge. Inom alliansen diskuteras vad den borgerliga energiuppgörelsen egentligen ska innebära. I vilken utsträckning ska det till exempel vara möjligt att investera i ny kärnkraft?

Vår framtida energiförsörjning har också kommit i ett intressant läge efter socialdemokraternas partiledarbyte. Håkan Juholt missade inget tillfälle att kritisera den avreglerade elmarknaden. Detta trots att han själv röstade för avregleringen i mitten av 1990-talet. Med Stefan Löfven är förutsättningarna förhoppningsvis bättre för en mer sansad syn på energipolitiken.

Men innan blocköverskridande kompromisser eventuellt börjar förhandlas är detta ett bra tillfälle att fundera över en mer långsiktig inriktning för energipolitiken. Här är några frågor som politikerna borde besvara innan de diskuterar vad som ska gälla de närmaste åren:

Är det rimligt att en villaägare med eluppvärmt hus i dag betalar 20 000 kronor – en månadslön – om året mer för elen, i dagens priser, än denne gjorde 1970?

Är det rimligt att tvinga hushållen att betala tusentals kronor i skatter och avgifter på elen varje år med motivet att de ska spara el för klimatets skull, när Sveriges elproduktion nästan helt och hållet redan är klimatsnål?

Är det rimligt att hushållen får betala hälften av de klimatrelaterade skatterna när de, enligt en rapport som Riksrevisionen publicerade förra veckan, bara står för en femtedel av koldioxidutsläppen?

Är det rimligt att de höga elpriserna och alla eventuella problem på elmarknaden skylls på elbolagen eller avregleringen? När det är politiker som sätter upp spelreglerna på elmarknaden och i stora drag bestämmer vilken och hur mycket el som ska produceras. Och när de offentliga utredningar som gjorts av den avreglerade marknaden visar att den i stort fungerar väl och har inneburit samhällsekonomiska vinster.

Under fyra decennier har politiker från båda blocken spelat ett dubbelspel i elfrågan. Å ena sidan ger man intryck av att vara bekymrade för hushållens stigande elräkningar. Å andra sidan har man konsekvent fört en politik som gått ut på att höja elpriset genom höjda skatter och avgifter.

Trots avregleringen och ett borgerligt styre präglas elmarknaden fortfarande av höga skatter och höga inträdeshinder. Varje år genererar elsektorn 40 miljarder kronor i intäkter till statskassan. En stor del av detta betalas av hushållen. Att el till konkurrenskraftiga priser är viktigt för den svenska basindustrin finns det en politisk förståelse för. Däremot får man leta länge efter politiker som på allvar är beredda att stå upp för att också hushållens elräkningar ska vara rimliga.

Om de som i dag formar framtidens energipolitik verkligen menar allvar när de påstår sig vara oroade över hushållens elkostnader är det hög tid att göra upp med högskatte- och regleringspolitiken.

Lägre elpriser är ingen omöjlighet. Om den politiska viljan finns.

Fotnot: Skribenten är författare till boken Dubbelspelet. Så höjde politikerna elpriset, skyllde på marknaden och lät dig betala (Timbro).

Maria Eriksson, Redaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Elproduktion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev