söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Hemsö slår tillbaka: ”Kommuner sparar pengar när vi bygger”

Publicerad: 1 juli 2022, 12:05

När fastighetsbolag bygger och hyr ut förskolor, skolor och äldreboenden sparar kommunerna pengar, hävdar Hemsös projektutvecklingschef Anna Marand.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommuner sparar tid och pengar på att låta fastighetsbolag bygga skolor och äldreboenden och sedan hyra lokalerna. Det hävdar Hemsös projektutvecklingschef Anna Marand, som anser att Kommuninvests varning är en ren partsinlaga.

Ämnen i artikeln:

FastigheterEkonomiSenaste nytt

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Kommuninvest presenterade i går, torsdag, en rapport där kommunerna avråds från att hyra sina samhällsfastigheter av privata aktörer. Dyrare än att äga själv, lyder varningen.

– Kommuninvest är ju faktiskt en bank och det ligger i deras intresse att få kommunerna att låna mer, säger Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö, som är Sveriges största ägare av samhällsfastigheter.

Hemsös affärsidé, som den presenteras på deras egen webbplats, är att äga samhällsfastigheter, ha långa hyresavtal och hyra ut till främst stat, kommuner och regioner. Det innebär låg risk, eftersom hyresgästerna är finansiellt stabila och verksamheterna bedrivs även i lågkonjunktur. 

Enligt Anna Marand är det numera ovanligt att kommunerna säljer sina samhällsfastigheter för att sedan hyra samma lokaler. Det är betydligt vanligare att bolagen bygger nytt, till exempel skolor, förskolor och äldreboenden, och sedan hyr ut.

– Vår erfarenhet är att det ger betydande besparingar åt kommunerna, säger Anna Marand.

Vinsten består enligt Anna Marand främst av att fastighetsbolagen är specialister på att bygga och förvalta samhällsfastigheter.

– Ofta är det inte pengar kommunerna saknar utan kompetens. Vi bygger mellan fem och tio skolor per år medan mindre kommuner kanske bygger en skola vart tionde år. Då är det svårt att bygga upp den kunskap som krävs. 

LÄS MER: SBB äger nästan allt i Härnösand – kommuntoppen: ”En ganska dum grej”

Anna Marand tycker att debatten om samhällsfastigheterna är alltför svartvit.

– Det handlar inte om att antingen hyra eller äga utan om att göra båda delar. Det ena utesluter inte det andra. 

Tror du att Kommuninvests rapport och debatten om samhällsfastigheterna kommer att leda till att fler kommuner bygger och äger själva?

– Jag hoppas att de inte gör det, för det skulle medborgarna förlora på. 

LÄS MER: Omdiskuterat fastighetsupplägg specialgranskas av Konkurrensverket

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev