Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Greider: Sverige behöver inte fler rika

Publicerad: 19 maj 2014, 09:34

Göran Greider har gjort sin överklassafari.

Göran Greider, journalist och författare, slår tillbaka efter DS krönikör Rebecca Weidmos Uvells uppmärksammade krönika ”Vi har nästan inga rika i Sverige”.


– Det är fel, vi har fått fler miljonärer. Fastighetsskatten, förmögenhetsskatten, bolagsskatten har sänkts och jobbskatteavdragen har gynnat höginkomsttagare. Trenden pekar mot att vi får fler rika, vilket inte är bra. Enligt en rapport är vi tillbaka på 1947 års inkomstskillnader. Och rapporter från SCB säger att förmögenheterna håller på att bli större och att vi får större klyftor.

(Rebecca Weidmo Uvells krönika ”Vi har nästan inga rika i Sverige” hittar du här.)

Varför är det ett problem, menar du?
– Forskningen visar hela tiden på problemen med ökande skillnader. När ojämlikheten ökar leder det till ett samhälle som fungerar sämre, sociala problem och mindre tillit.

Enligt krönikören skiljer det 15 000 efter skatt mellan de med genomsnittliga löner och höginkomsttagare. Betyder det då att höginkomsttagarna är rika?
– Det där är ett uttryck för att man bara bryr sig om medelklassen. Jag tycker att det viktigaste är att titta på de yttersta procenten, de som tjänar allra mest och de som tjänar minst, eftersom det säger mest. Vi vet att åttio procent av inkomsterna förklaras av familjebakgrund, har vi många som växer upp under taskiga förhållanden så ökar de sociala problemen. Det finns skäl till att vi haft Husby, det som hände där förklaras delvis av ojämlikheten i samhället.

– Och när vi får fler miljonärer så startar en statusspiral i samhället. När de allra översta skikten får en höjning av disponibel inkomst då vill de under närma sig samma statusläge. Då skapas en konsumistisk kedjereaktion som är väl kartlagd i USA. Och det spär på klimat- och miljöproblemen.

Men skulle inte Sverige må bra av att ha fler rika som har råd att investera och utveckla?
– Nej, det tror jag inte. Det som det är underskott på i Sverige i dag är offentliga och statliga investeringar. Vi skulle behöva öka de offentliga investeringarna där avkastningen går till det gemensamma och inte till enskilda och riskkapitalister.

Överflöd är ”otroligt sällsynt” i Sverige, skriver Weidmo Uvell, vad säger du om det?
– Har man gått omkring i Särö och Djursholm och gjort sin överklassafari kan man inte hålla med. Visst, det är skillnad jämfört med Indien eller USA, men det finns ett överflöd. Det räcker med att åka till Gotland under Stockholmsveckan och se överflödets barn hälla ut champagne.

Men varför ska höginkomsttagare betala mer i skatt än de med lägre inkomster?
– Därför att jämlikhet i sig har ett egenvärde. Det gör samhället trivsammare och ökar funktionaliteten. Och det är en välfärdsfråga, folk mår dåligt av för stora skillnader.

Fotnot: Rebecca Weidmo Uvells krönika ”Vi har nästan inga rika i Sverige” hittar du här.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev