Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

”Frihandel basen för tillväxt och välstånd”

De som motverkar frihandel biter sig själva i svansen. Trots det går både Donald Trump och Theresa May i den riktningen. Nu måste Sverige ta täten och försvara frihandeln som basen för tillväxt och välstånd.

Publicerad: 1 februari 2017, 10:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Frihandel är basen för fungerande globala värdekedjor och produktionssystem och därmed för tillväxt och välstånd, skriver Teknikföretagen.

Foto: Paul J Richards / Colourbox


Ämnen i artikeln:

HandelEkonomiBrexit

Det är sannerligen underliga tider. Storbritanniens premiärminister Theresa May begär en hård Brexit och USAs Donald Trump stoppar förhandlingarna om frihandelsavtalet TPP mellan länderna runt Stilla havet och vill dessutom omförhandla den nordamerikanska frihandelsöverenskommelsen NAFTA. Det sker samtidigt som Kinas president Xi Jinping håller brandtal och framstår som den främste förespråkaren av global frihandel.

Frihandel är basen för fungerande globala värdekedjor och produktionssystem och därmed för tillväxt och välstånd. De som motverkar detta biter sig själva i svansen. NAFTA har påverkat ekonomin i USA, Kanada och Mexiko positivt och många företags affärsmodeller bygger till stor del på värdekedjor där insatsvaror och tjänster produceras i det land där det är mest fördelaktigt. Och det oaktat i vilket land som huvudkontoren ligger i.

Sveriges välstånd bygger på vår förmåga att exportera varor och tjänster av hög kvalitet, som efterfrågas av andra länder på den globala marknaden. Men för att detta ska vara möjligt krävs också att vi kan importera råvaror, komponenter och kompetens. Dessa globala värdekedjor har länge varit avgörande för Sverige men i takt med den moderna kommunikationstekniken har komplexiteten i relationerna med omvärlden ökat snabbt. Exempelvis innehåller Volvos nya personbil XC90 som monteras i Torslanda, tusentals komponenter som tillverkas i nästan hundra länder. En balans mellan export och import är viktigt.

Vi lever i symbios med omvärlden och fragmenteringen i globala värdekedjor gör svenska företag än mer beroende av omvärlden. Trenden av specialisering i globala värdekedjor gör att alla företag – inte bara svenska - kan leta globalt efter underleverantörer och samarbetspartners med de bästa erbjudandena och lägsta kostnaderna. Och de väljer i allt högre utsträckning att köpa komponenter eller tjänster istället för att producera själv, vilket påverkar konkurrensförutsättningarna för alla.

Men det innebär inte att vi i Sverige behöver bli förlorare. Vi har alla möjligheter att anpassa vår industri- och innovationspolitik. Grundfrågan är hur Sverige kan stärka sin konkurrenskraft inom de områden som skapar mest värde. Här krävs ett perspektiv som inte bara omfattar fördelarna med samlokalisering av produktion och FoU, utan även kloka och långsiktiga investeringar i transportinfrastruktur, dessutom ett skatteklimat som lockar till sig både kapital och kompetens.

Företag i Sverige liksom i omvärlden kommer alltid att anpassa sig till de bästa förutsättningarna och då gäller det även för politiken att vara anpassningsbar.

Sverige är en liten marknad och vi kommer att vara exportberoende även i framtiden. Också därför är det viktigt att vi motverkar protektionism, tullar och andra handelshinder. Dessutom kräver dagens och morgondagens utmaningar – demografiska förändringar, klimatfrågor, effektivisering av resursanvändning, hälsofrågor, urbanisering med mera – en långsiktigt hållbar tillväxt.

Ingen vet dock vilka branscher och företag som kommer att bli morgondagens stjärnor och motorer. Men vi kan vara övertygade om att de företag som till konkurrenskraftiga priser erbjuder bra produkter och tjänster som är hållbara, löser och tillgodoser människors och samhällens problem och önskningar, kommer att gå vinnande ur den striden.

Att vi i Sverige kan erbjuda goda förutsättningar för export blir därför avgörande för vår konkurrenskraft och vårt välstånd. Därför gäller det att Sverige tar täten och förklarar och försvarar frihandelns roll som basen för globala produktionsprocesser och därmed tillväxt och välfärd.

Amelie von Zweibergk, chef för industriell utveckling, Teknikföretagen

Jennie Cato, enhetschef Produkter och Marknader, Teknikföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HandelEkonomiBrexit

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev