lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

FP: Låt stockholmarna låna konst på biblioteket

Konstbiblioteken ger alla möjlighet att få ha konst hemma - oavsett plånbokens tjocklek. Det är kulturpolitik som gör skillnad, på riktigt. Därför vill Folkpartiet nu inrätta sådana bibliotek i Stockholm.

Publicerad: 26 maj 2015, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Folkpartiet tycker att du ska kunna låna en tavla eller en skulptur på biblioteket.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

BibliotekKulturpolitik

Konst och kultur berör oss varje dag. Imponerar och provocerar. En bra bok, en spännande film eller en gripande föreställning tillför en mängd nya insikter och perspektiv. Konsten bildar oss och är något alla borde få ta del av. På gator och torg men även i hemmet.

Folkpartiet vill nu inrätta konstbibliotek som gör det möjligt för alla stockholmare att ha konst hemma. I ett liberalt samhälle får tillgången till varierad kultur och konst aldrig avgöras endast av plånbokens tjocklek. Vi tycker att alla ska kunna få chansen att ha en skulptur eller en tavla hemma genom att enkelt låna hem konst från biblioteket.

Stockholms bibliotek är i dag en mötesplats för människor och samtidigt den plats där de flesta av oss möter kulturen i vardagen. På biblioteket är alla välkomna att gratis låna, läsa och vistas. Biblioteken är därför oerhört viktiga för kunskap, bildning och demokrati.

Redan i dag innehåller bibliotek betydligt mer än böcker. På biblioteket möter vi nya former av medier och teknik. Vi kan ta del av spännande föreläsningar och intressant seminarier. I Stockholm har Folkpartiet satsat på nya och öppna bibliotek på platser där stockholmarna rör sig. Tunnelbanebiblioteken har inrättats just för att bibliotek ska kunna fungera som vardagsrum och aktiva mötesplatser.

Stockholm är även fullt av konst som gör vår stad vackrare och mer intressant. Nya offentliga konstverk tillkommer ständigt genom den regel som säger att en procent av byggkostnader ska gå till konstnärlig gestaltning. Mötet med konsten i mer privata sammanhang är dock något alla borde få chansen till. Vi tror att många minns känslan när man kunde hänga upp den första tavla man valt själv.

Folkpartiet tycker därför att du ska kunna låna en tavla eller en skulptur på biblioteket. Vi tror även att konstbiblioteket är ett bra sätt för att fler konstnärer kan sprida sina verk. Möjligheter att låna hem konst finns redan på flera håll i världen, ofta under benämningen ”artotek”. Exempel finns i Berlin och Minneapolis – och även i Tensta i Stockholm.

Med ditt bibliotekskort ska du kunna låna hem ett konstverk i fyra veckor. Det kan handla om verk av nu levande, aktiva konstnärer - eller vissa verk ur stadens egen stora konstsamling. Urvalet av nutida, ny konst bör givetvis göras på professionell grund, och konstnärerna ska få en rimlig, förhandlad ersättning. Vi vill se ett webbaserat system där man kan ta del av stadens hela konstbibliotek samtidigt som man på de olika lokala biblioteken ska kunna få se några smakprov. Möjligheten att kunna låna hem något av en lokal konstnär ska också finnas.

Till konstbiblioteket kan och bör kopplas olika aktiviteter och möjligheter att få lära sig mer och träffa andra konstintresserade – för dem som vill. Ett konstbibliotek kräver förstås praktiska lösningar kring säkerhet, försäkringar och ekonomi – men erfarenheterna från andra städer och länder visar att det kan lyckas.

Konstbiblioteken ger alla möjlighet att få ha konst hemma - oavsett plånbokens tjocklek. Det är kulturpolitik som gör skillnad, på riktigt!

Rasmus Jonlund, vice ordförande (L) i kulturnämnden, Stockholms stad

Hanna Gerdes, (L) ledamot i kulturnämnden, Stockholms stad

Anne-Lie Elfvén, ersättare (L) i kulturnämnden, Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BibliotekKulturpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev