Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Fel ställa näringslivet mot offentliga sektorn

En krönika i Dagens Samhälle konstruerar en motsatsställning mellan företagen och den offentliga sektorn. Men sanningen är att båda är beroende av varandra och lika nödvändiga för den ekonomiska utvecklingen, replikerar Ulf Flodin.

Publicerad: 19 april 2012, 09:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tillväxt

Vilket är det viktigaste organet i kroppen, hjärtat eller hjärnan? Frågan känns märklig men aktualiseras av Mats Edmans krönika i Dagens Samhälle nr 12. Han skriver: ”Företagandet är, vilken färg man än har, själva hjärtat i det samhällsekonomiska blodomloppet.” Utan företagare blir det inga skattepengar att skicka till den offentliga sektorn, menar han.

Edmans resonemang bygger på att offentligt anställda inte betalar någon skatt, det gör då enbart privatanställda. Detta är ett icke sant förhållande. Edman skriver vidare: Den offentliga sektorn kommer ingenstans utan ett starkt näringsliv. Låt oss vända på påståendet: Kommer näringslivet någonstans utan en välfungerande offentlig sektor? Denna ger utbildade ungdomar, vaccinerade för att motstå diverse tidigare vanligt förekommande sjukdomar såsom polio, stelkramp och difteri, vilka annars skulle ha minskat arbetsförmågan väsentligt. Samhällskroppen behöver både lever och njurar och alla andra organ. Att utpeka något organsystem som väsentligare än andra är lika befängt som att dela Sveriges arbetande befolkning i närande och tärande, vilket Edman indirekt gör med sina påståenden.

En stark offentlig sektor finansierad av i stort sett alla svenskar har utvecklat vårt näringsliv genom grundforskning som gett produktutveckling, som industrin i sin tur exploaterat. Exempelvis har universitetens kemiska forskning utvecklat lokalbedövningsmedlet Lidocain som såldes till Astra och gav detta bolag miljardvinster, som i sin tur används för vidare läkemedelsutveckling.

Det offentliga Televerket och försvaret var beställare av telefoner, vilket stimulerade Ericssons framväxt. Statens Järnvägar (SJ) har genom sina beställningar av ellok bidragit till ASEA:s utveckling. Sedermera har genom olika affärer ASEA blivit en del av företaget Bombardier, som finns i exempelvis Västerås.

Liksom Edman säkert uppskattar alla sina kroppsdelar bör vi alla förstå att utan offentlig sektor finge vi ett mycket primitivt samhälle, i vilket företagarna själva fick finansiera och driva skolor och sjukhus för dem som skulle ha råd att utnyttja dem.

Alla nyliberala resonemang i syfte att förhärliga vissa delar av samhället på bekostnad av andra delar är destruktivt. Att nicka förstående till skatteflykt, som Edman gör är att ta första stegen till en samhällsupplösning, som vi nu vi ser pågå i Grekland, där nationalsporten varit och är att undvika att betala skatt.

Ulf Flodin, vice ordförande föreningen Svenska Järnvägsfrämjandet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tillväxt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News