tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Fattiga barn måste också få glasögon

Självklart anser vi i Vänsterpartiet – i likhet med Majblommans Riksförbund – att alla barn med synfel ska ha rätt till glasögon som hjälpmedel.

Publicerad: 27 juni 2014, 07:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnskydd

REPLIK. Vi välkomnade beslutet att införa glasögonbidrag till barn i Stockholms läns landsting i år, även om det beslutet satt långt inne och hade dröjt väldigt länge. Vårt förslag var dock att bidraget skulle uppgå till 600 kr, alltså 100 kr mer än vad majoriteten beslutade och att det skulle gälla för barn upp till 18 år.

Vi tror precis som Majblomman att det bör vara så lika villkor som möjligt oavsett landsting. Vänsterpartiet förslag var likalydande med de villkor som gäller för glasögonbidrag i Östergötland och i Örebro län.

Inga barn ska behöva avstå glasögon på grund av föräldrarnas ekonomi och alla barn ska ges en rimlig möjlighet att följa med i skolarbetet. Utgifterna kan ibland bli avsevärda, inte minst i familjer med flera barn som är i behov av glasögon. Det säger sig självt att ensamstående föräldrar ofta får dra det tyngsta lasset. I en ansträngd ekonomi blir varje ny återkommande utgift en riskfaktor.

Ett konkret förslag för att bekämpa barnfattigdomen är att stärka rätten till glasögon för alla barn. Synutvecklingen stannar ju inte automatiskt upp vid nio års ålder utan fortsätter för många upp i tonåren.

Det är en självklarhet att hörselskadade barn får tillgång till hörapparat för att kunna tillgodogöra sig skolundervisningen och delta i gemenskapen med andra barn på fritiden. Nedsatt syn och synfel bör självfallet betraktas på samma sätt som nedsatt hörsel eller annat funktionshinder.

I rättvisans namn bör samma generösa regler råda i hela landet så att vi får ett enhetligt system vad gäller barns rätt till glasögonbidrag.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnskydd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev