Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Facket: S måste redogöra för besparingarna före valet

Ledande socialdemokrater har i praktiken slagit fast att det ska sparas ytterligare 10 miljarder kronor i statlig sektor. Hur de besparingarna konkret ska se ut har S ännu inte berättat. Men partiets ovilja att gå fram med höjda skatter inför valet får inte leda till att statlig sektor inte kan fullgöra sitt uppdrag eller att statsanställda får sämre arbetsförhållanden, skriver Saco-S ordförande Lena Emanuelsson.

Publicerad: 19 februari 2014, 13:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Effektivisering

REPLIK. Den statliga sektorn ska jobba ännu smartare än vad den gör i dag.  Det skriver Fredrik Olovsson (S) i en debattartikel i Dagens Samhälle 13 februari. Det låter sig lätt sägas, men innebär i praktiken ytterligare besparingar i den statliga sektorn på 10 miljarder kronor. De resurser som frigörs ska satsas på vård-skola-omsorg. Socialdemokraternas ovilja att gå fram med skattehöjningar inför höstens val får inte leda till att den statliga sektorn inte kan fullgöra sitt uppdrag eller att de statligt anställda tvingas till sämre arbetsförhållanden.

Det är bland annat genom att effektivisera den offentliga sektorn som socialdemokraterna ska klara av att leverera mindre klasser, förbättrad infrastruktur, fler platser på högskolor och universitet samt en säkerställd kvalitet i vård och omsorg. Saco-S, akademiker i staten är en förhandlingskartell för flera av de som jobbar inom den statliga sektorn. Och för deras räkning kräver vi att innan valet få reda på hur de föreslagna besparningarna ska gå till och vilka verksamhetsområden som ska prioriteras bort. Att följa osthyvelsprincipen fungerar inte.

Regeringens krav på ökad produktivitet gör att många myndigheter redan i dag får allt svårare att klara sina uppdrag. Det visar den enkätundersökning som Saco-S, akademiker i staten, genomfört bland generaldirektörer och andra myndighetschefer.

Undersökningen visar att regeringens anslag till löner i den statliga sektorn har ökat med 32 procent sedan 1997. De faktiska lönekostnaderna har under samma period ökat med närmare 60 procent. Detta glapp om nästan 27 procentenheter har myndigheterna tvingats bära genom effektiviseringar. Det påverkar myndighetschefernas möjligheter att bedriva den verksamhet som regering och riksdag ålagt dem. Nästan två tredjedelar av generaldirektörerna och myndighetscheferna menade att om nuvarande anslagsmodell kvarstår kommer kvaliteten och kvantiteten i deras verksamheter att minska under de närmaste åren. Då räcker det inte att som Fredrik Olovsson gör hänvisa till att myndigheterna ska sluta använda konsulter och minska sitt PR-arbete. Det krävs betydligt större besparingar än så.

Det finns mycket att vinna på att göra en systematisk genomlysning av myndigheternas arbete. Olovsson nämner rättsväsendet som ett exempel. Vi välkomnar en sådan översyn samtidigt som vi uppmanar socialdemokraterna att inte räkna hem allt för stora besparingar på detta. För det kommer att leda till stora problem framöver. De statligt anställda ska inte tvingas agera regulator i Socialdemokraternas kommande budgetar.

Lena Emanuelsson, ordförande Saco-S

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Effektivisering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev