Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

EU:s budget visar att Nilsson (S) har fel

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jens Nilsson försöker hävda att den svenska regeringen agerat otaktiskt i förhandlingarna om EU:s strukturfonder och regionala investeringar. Men verkligheten i form av EU:s budget visar att han har fel, replikerar statsråden Annie Lööf (C) och Elisabeth Svantesson (M).

Publicerad: 23 april 2014, 11:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EURegionalpolitik

EU-parlamentarikern Jens Nilsson (S) vill i sin replik i Dagens Samhälle 14 april ge sken av att den svenska regeringen agerade otaktiskt i förhandlingarna om EU:s strukturfonder. Verkligheten ger Nilsson fel. Trots minskad total EU-budget och stora nedskärningar i strukturfondsmedel i exempelvis Danmark och Finland, lyckades Sverige behålla ett i princip oförändrat återflöde från strukturfonderna – samtidigt som den svenska EU-avgiften minskar.

Nilsson har också fel i sin kritik mot regeringens arbete med att förenkla fondernas genomförande. Förenkling är ett högt prioriterat område för regeringen och en fråga vi drivit hårt i förhandlingen i ministerrådet.

Tidigare socialdemokratiska regeringar har vid skifte mellan strukturfondsperioder valt att göra om hela organisationen av strukturfondernas genomförande. Det har tagit tid och resurser från det viktiga arbete som vi ser behöver göras vad gäller att åstadkomma samordning mellan fonderna och förenkling för företag och de som genomför projekten. Vi behåller därför den tidigare organisationen och lägger allt fokus på att åstadkomma förenkling och samordning på riktigt för mottagarna av EU-medel.

Avslutningsvis vill vi slå fast att regeringen, till skillnad från vad Nilsson påstår, har haft en kontinuerlig dialog med regionala politiska företrädare och tjänstemän från dag ett. I framtagandet av den partnerskapsöverenskommelse, som ska förbättra samordningen mellan EU-fonderna, och strukturfondsprogrammen har samtliga aktörer med ett intresse för frågorna involverats i dialogen. Hunratals personer har deltagit i workshops, hearings, arbetsgrupper, seminarier och konferenser. Även Jens Nilsson har deltagit i dialogen.

Annie Lööf, näringsminister (C)

Elisabeth Svantesson, integrationspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EURegionalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev