Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Ett livskraftigt Norrland kräver många ideér

Riktat statligt riskkapital till Norrlands inland kan inte ensamt göra jobbet. Om vi vill utveckla våra kommuner måste vi istället bryta det traditionella mönstret, replikerar Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt Jansson.

Publicerad: 25 september 2012, 13:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegionalpolitikInnovation

Att skapa förutsättningar för livskraft i befolkningsmässigt små kommuner kräver att man använder många olika verktyg. Och att man värderar i vilken ordning man ska göra insatserna och hur de ska samspela. Det är också viktigt att man värderar möjligheterna att ta emot insatserna - i enlighet med devisen "när det regnar manna har den fattige ingen sked".

Låt mig åskådliggöra hur jag menar: Säg att du står och tittar på en öken som du har framför dig. Säg att du konstaterar att det inte finns några småfåglar där. Säg att du kommer fram till att orsaken nog är att det inte finns någon mat för småfåglarna att äta men att om du bara lägger ut mat kommer nog fåglarna att komma. Och så gör du det. Kommer denna insats att vara lyckosam? Mitt svar är att den definitivt inte är onödig, men att man måste börja i en annan ände. Väldigt få småfåglar kommer att vilja bo i en öken, även om det finns mat just där. I stället måste man börja arbeta med livsmiljön. Precis så måste vi tänka när vi jobbar med att utveckla våra kommuner.

Vi måste arbeta med våra livsmiljöer och hur de ska vara attraktiva. Den fysiska miljön, den kulturella miljön, utbildningsnivån i samhället, den differentierade arbetsmarknaden - som en mottagande miljö att gro och växa i. Med det menar jag inte att det är värdelöst att avsätta en stor summa pengar till riskkapital, men jag ser annat som glöms bort på vägen, och som gör att riskkapitalet aldrig får full effekt och därför riskerar att vara felsatsat, och i värsta fall blockera de utvecklingsinsatser som behövs.

Passningen från fyra centerpartister - tre kommunalråd och en riksdagsledamot - i en debattartikel i Dagens Samhälle den 18/9 om att Arjeplog sitter stilla och väntar på besök utan att agera själva för att skapa bättre förutsättningar för kommunen landar i två korgar. Å ena sidan är det tyvärr så att små kommuner inte har pengar till stora utvecklingsorganisationer (även om det regnar manna) och att man därför måste söka upp oss där vi är och börja där - om syftet är att vara med i utvecklingsarbetet, och förutsatt att man har kraften att inte jobba efter traditionella mönster.

Å andra sidan är det också vårt ansvar att prioritera fram resurser till utvecklingsarbete. Vi försöker göra det i min kommun, Arjeplog, med de små resurser vi har. Och vi vill i första hand påverka våra livsmiljöer.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionalpolitikInnovation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev