Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Etiknämnden: Då bör du tacka nej till prispengar

Publicerad: 21 februari 2022, 10:46

Roger Johansson, ordförande i Public Partner, vid den digitala utdelningen av Axelpiset 2020.

Foto: Roland Magnusson, Public Partner

I ett fall som liknar Axelpriset har Institutet mot mutors etiknämnd bedömt vad som krävs för att prispengar till tjänstemän i offentlig sektor ska vara godtagbara förmåner. Axelpriset lever inte upp till något av kraven.

Ämnen i artikeln:

TjänstemänKorruptionNäringslivet

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Institutet mot mutors etiknämnd ger svar på om förmåner är godtagbara eller inte enligt Näringslivskodens bestämmelser. 2018 fick nämnden en fråga från ett företag som ville dela ut ett pris på 50 000 kronor inom sitt yrkesområde. Företaget önskade att mottagaren skulle kunna vara även från offentlig sektor. Priset skulle delas ut i form av ett stipendium.

Etiknämnden ger tydligt svar: Det är inte förenligt med Näringslivskoden att tilldela stipendiet till en mottagare som utövar myndighet eller beslutar om offentlig upphandling. 

Till andra offentliga tjänstemän kan priset vara en godtagbar förmån – förutsatt att:

1) stipendiet enbart avser yrkesförkovran

2) att mottagaren inte direkt eller indirekt kan påverka beslut som rör myndighetsutövning eller offentlig upphandling avseende det prisgivande företaget

3) att tilldelningen sker öppet på så sätt att kriterier, jurymedlemmar och vinnaren av stipendiet är transparent redovisade

Som Axelpriset delats ut och kommunicerats uppfyller det inte något av de tre kraven som Etiknämnden ställer upp för en godtagbar förmån. Axelprisets pengar knyts inte till mottagarnas yrkesgärning. De kommunala cheferna är fria att använda pengarna till vad de vill. 

LÄS MER: Expert varnar för Kommuninvests pris: ”Cheferna borde tacka nej”

LÄS MER: Så tycker pristagarna: ”Jag blev stolt och glad”

LÄS MER: Kommuninvest: ”Priset kan bara påverka i positiv anda”

Chefer och direktörer som fått priset har uppenbar möjlighet att påverka upphandlingar, till och med utföra dem själva. Och processen kring kriterier, arbetsgrupper och eventuella nomineringar redovisas inte öppet av Kommuninvest och Public Partner.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev