Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Ericsson, satsa på utveckling - inte avveckling!

Sveriges Ingenjörer har under den senaste tiden fört mycket konstruktiva resonemang om hur Ericssons världsledande position ska säkras. Vi ställer oss därför mycket frågande till tisdagens utspel, där företagsledningen aviserade att 3 000 tjänster ska bort i Sverige.

Publicerad: 4 oktober 2016, 10:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debattören beklagar att Ericsson har valt att förhandla om sin framtid i media.

Foto: Maja Suslin/TT


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadNäringslivet

Vi beklagar att Ericsson har valt att förhandla om sin framtid i media. Ingenting är klart förrän allting är klart. Vi tror inte detta är den bästa vägen för att framöver kunna rekrytera kompetensen som ska säkra Ericssons framtid. Dagens utspel är inget varsel, utan ska ses som en avisering. Då är det olyckligt att sätta fokus på avveckling istället för utveckling.

Den framlagda strategin för att stärka forskning och utveckling och dess position i Sverige är positiv. Men den solkas av en undermålig syn på kompetens och hur idag verksamma medarbetare ska kunna ställas om för att möta behoven inom strategin.

Vi ifrågasätter också starkt behoven av att idag peka ut en exakt numerär när det gäller antalet anställda och de orter som berörs. Det var länge sedan som börsen imponerades av ett ”kraftfullt varsel”.

Sveriges Ingenjörers medlemmar har vanligtvis inga större problem att finna nya jobb. Det är inte problemet. Kärnfrågan är istället hur Ericsson ska vara ett attraktivt företag för framtidens medarbetare. Det är också ett problem för ”Aktiebolaget Sverige”. Om landets ledande företag inom denna bransch efter en lång tids tystnad och en uppsjö av ogrundade rykten tar till den stora yxan – ja, då har både företaget och AB Sverige ett problem.

Vi kan inte annat än se detta som ett utspel i mängden av andra och förutsätter att våra förtroendevalda kan återgå till konkreta diskussioner om hur viktiga investeringar och andra satsningar ska säkras.

Dagens presskonferens klargör att industrialiseringen av 5G är nära förestående. Det är mycket positivt att Ericsson vill säkra Sveriges ledande roll i industrialiseringen av nästa generations mobilnät. Uttalandet att man vill nyanställa tusen nyexaminerade ingenjörer för utvecklingen av området skickar viktiga signaler. I sammanhanget är det dock viktigt att Ericssons ledning känner nuvarande medarbetares vilja och förmåga att delta i denna utveckling, den ser vi tydligt.

Sveriges Ingenjörer utgår ifrån att dagens utspel enbart var just det - ett utspel för att med ett gammaldags synsätt imponera på aktieägare. Vi tror tvärtom att de i framtiden kommer att sätta större värde på ett företag som visar långsiktig utvecklingskraft och säljförmåga inom en bransch med många möjligheter, men också ökad internationell konkurrens.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadNäringslivet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev