Kommunal ekonomi
Enklare rutiner bättre än höjd upphandlingsgräns
Magnus Josephson ställer en fråga till Almega i ett debattinlägg om vi har frågat företagen vad deras åsikt är gällande gränsen för direktupphandling. Vårt svar är att företagen tycker olika.
Publicerad: 8 november 2012, 12:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Almega inser att det finns vissa positiva effekter av en höjd direktupphandlingsgräns. Vi menar dock att dessa effekter kan uppnås på andra sätt, som förenklade upphandlingsrutiner med färre onödiga krav och villkor i upphandlingar.
För att uppnå detta är den kompetenta upphandlaren en viktig aktör, som vi hoppas ska blir fler inom offentlig sektor. I dagsläget råder resursbrist på de flesta upphandlingsenheterna. En höjning av direktupphandlingsgränsen skulle innebära ökade möjligheter till direktköp från beställare, som ofta inte inser upphandlingslagarnas värde som ett konkurrenssmörjande medel. Det blir då också en ökad risk för korruption.
Vår slutsats i frågan är att de negativa effekterna av en höjd direktupphandlingsgräns överstiger de positiva.
Värdet av öppenhet och rättssäkerhet i det offentliga, och att det ska löna sig att vara konkurrenskraftig är något som Almega värnar.
Almega har ett ansvar för alla företags möjlighet att vara med och konkurrera, inte bara de som av något skäl redan nu känner sig som ”insiders”.
Ulf Lindberg
Näringspolitisk chef, Almega
Ted Ekman
Upphandlingsexpert, Almega
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.