måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

En ny skolmiljard till kommunerna

Publicerad: 15 september 2020, 11:52

Nyamko Sabuni presenterade skolsatsningar för 1,6 miljarder kronor.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Kommunerna får en miljard kronor extra under nästa år för att bland annat kunna satsa på mer undervisningstid i skolan. Det framgår av en ny överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Ämnen i artikeln:

BudgetLärare

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Överenskommelsen är en del av den höstbudget som regeringen presenterar på måndag.

Den nya skolmiljarden ska användas till ökad undervisningstid, personalförstärkningar och bättre förutsättningar för personalen.

”Syftet är att säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots det svåra läge vi befinner oss i”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Allt grundläggs i klassrummet, sa Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni enligt TT när hon vid en pressträff där skolsatsningar för 1,6 miljarder kronor presenterades.

En stor del av satsningarna handlar om att få fler att bli lärare och förskollärare.

Detta är några av de skolsatsningar överenskommelsen innehåller:

■ Statsbidragen för lovskola och läxhjälp höjs med 170 miljoner kronor under nästa år.
■ Vidareutbildningen av obehöriga lärare och förskollärare som redan arbetar i skolan  eller i förskolan får 22 miljoner kronor mer under 2021–2024.
■ Nationella professionsprogram för att säkra kompetensutveckling för förskollärare, lärare och rektorer inrättas. Ytterligare 42 miljoner kronor tillförs för detta under nästa år.

Pengar går också till att öka antalet forskarutbildade lärare, bygga ut yrkeslärarutbildningen och ge fler personer med ämneskunskaper möjlighet att få kompletterande pedagogisk utbildning.

Lärarförbundet anser att de utlovade pengarna är en viktig start för att lindra coronapandemins effekter, men långt ifrån tillräckligt.

Utbildningssektorn skulle enligt förbundet behöva mellan 15 och 20 miljarder det kommande året för att hantera utbildningsbehovet och häva besparingarna i verksamheten.

– Januaripartiernas satsningar når inte ens halvvägs, det duger inte, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev