onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Elisabeth Svantesson: ”Staten kan inte kompensera för allt”

Publicerad: 21 mars 2023, 11:00

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vill se färre riktade statsbidrag.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Att bekämpa inflationen är den absolut viktigaste uppgiften nu. Det slog finansminister Elisabeth Svantesson (M) fast när hon på tisdagen talade inför landets kommuntoppar. Därför utlovar hon inga mer pengar till kommuner och regioner.

Ämnen i artikeln:

Riktade statsbidragElisabeth SvantessonInflation

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Elisabeth Svantesson gjorde ett kort framträdande på den ordförandedag som Sveriges Kommuner och Regioner arrangerade i Stockholm på tisdagen. Under eftermiddagen övergår de i en valkongress som utser den nya SKR-styrelsen. Finansministern beskrev den ekonomiska läget, med hög inflation, höga bränslekostnader och höjda räntor som ”en perfekt storm”.

– Många tänker sig att det ska lugna sig ganska snart och prognoserna visar det. Men osäkerheten är väldigt stor, slog hon fast. I en ”vanlig” lågkonjunktur skulle vilken finansminister som helst sätta fart på hjulen igen, sa Elisabeth Svantesson.

LÄS MER: Regeringen går fram med skärpta ekonomikrav på kommunerna

– Men utmaningen nu är att om vi skulle låna stora summor pengar, gå med stora underskott och bränna på med allt ifrån den offentliga konsumtionen till hushållen så riskerar vi en ännu högre inflation. Det här ställer krav på oss och på er. Det kommer att vara tufft.

Finansministern framhöll att hon vet att kommuner och regioner anser att de 12 miljarder som satsas på välfärden i budgeten är för lite. Men hon utlovade inga nya pengar. Staten behöver hålla nere sina kostnader för att inte driva på inflationen.

– Att bekämpa den är mitt absoluta huvudfokus just nu, sa Elisabeth Svantesson.

Hon kallade de många statliga bidragen under pandemin för en ”kompensationsboom”. Något liknande nu är uteslutet.

– Utmaningen nu är att staten inte kan kompensera för allt. Det skulle driva på och det är något av det allra sämsta som skulle kunna hända framöver.

Likt de flera finansministrar före henne deklarerade Elisabeth Svantesson att hon vill minska de riktade statsbidragen, men utvecklade inte hur hon ska lyckas bättre i det avseendet än sina föregångare. Hon framhöll digitaliseringen som ett viktigt sätt att öka produktiviteten och betonade att regeringen och SKR bör ”kroka arm i frågan”. När det gäller de stora utmaningarna med kompetensförsörjningen i välfärdssektorn hade Elisabeth Svantesson ett råd till lokalpolitikerna:

– Man ska inte underskatta att ställa krav på människor att bli självförsörjande. I grund och botten, om man har arbetsförmåga, så har man också ett eget ansvar.

LÄS MER: SKR: Staten bör betala sin miljardskuld till kommunerna

LÄS MER: Ekonomirapporten: ”Orimligt få en budget i balans”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev