Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal ekonomi

Eleverna får ta smällen för S svaga budget

Alliansen har presenterat 9 miljarder kronor i finansierande reformer för mer kunskap i skolan och fler jobb. Men Socialdemokraterna går fram med utgiftslöften som enbart för kommunerna är femton gånger större än den kompensation som de anslår. Det är inte att ta ansvar för skolan och välfärden, skriver Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra.

Publicerad: 28 mars 2014, 10:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skolorganisation

Att se till att jobben blir fler och kommer fler till del i en allt hårdare global konkurrens är Sveriges viktigaste framtidsutmaning. Det ställer krav på att vi måste fortsätta rusta dem som ska ta morgondagens jobb, framför allt genom satsningar på mer kunskap i skolan men även genom att knyta utbildning och jobb tätare samman.

Att kunna ta ansvar för mer kunskap i skolan bygger på ansvar för ekonomin. Här går en av de stora skiljelinjerna i svensk politik. Alliansens fullt ut finansierade förslag för mer kunskap i skolan står mot Socialdemokraternas utgiftslöften som ofta saknar finansiering. Bara gällande de förslag som rör kommunernas ekonomi går Socialdemokraterna fram med utgiftslöften som är femton gånger större än den kompensation till kommunerna som de anslår. Det är inte att ta ansvar för skolan och välfärden.

När vi blickar framåt på kommande mandatperiod väntas ekonomin gradvis förbättras, om än i långsam takt. Inriktningen framöver är att vi ska tillbaka till balans och överskott i offentliga finanser för att bygga skyddsvallar mot kommande kriser. Det ställer krav på att alla reformer i närtid finansieras fullt ut, krona för krona. Alliansen har därför presenterat nio miljarder kronor i finansiering för våra reformer för mer kunskap i skolan och fler jobb.

Socialdemokraterna saknar däremot mer än tio miljarder kronor i finansiering. I Socialdemokraternas budgetmotion presenteras utgiftslöften för 27 miljarder kronor, medan de bara har finansiering på 16 miljarder kronor. Hur deras budgethål på över tio miljarder kronor ska täppas igen och vad det kommer kosta för skolan och för jobben har Socialdemokraterna fortfarande inte gett besked om. Frågan ställs dessutom på sin spets när Socialdemokraterna väljer att inte fullt ut kompensera kommunerna för de kostnadsökningar som deras utgiftslöften innebär. Socialdemokraterna har presenterat skolförslag som bedöms kosta kommunerna 2,5 miljarder kronor. Tillsammans med bland annat höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle kommunerna, lågt räknat, behöva kompenseras med cirka fyra miljarder kronor. Trots detta anslår Socialdemokraterna endast 260 miljoner kronor i kompensationen för kommunerna, vilket motsvarar ungefär en femtondel av den summa som behövs. Det är inte ett seriöst alternativ.

Vi ser att elevens framgång i skolan grundläggs redan i lågstadiet genom tidiga insatser för att se och stötta alla elever. Mindre klasser i lågstadiet och fler lågstadielärare lägger grunden för att varje elev får mer tid med sina lärare. Alliansen inför även karriärtjänster vilket ger skickliga lärare ökade möjligheter att göra karriär i klassrummet samtidigt som deras löner höjs. Vi satsar även på fler undervisningstimmar i matematik, tidigare och rättvisa betyg, fler speciallärare och på att fler branscher öppnar upp för yrkesintroduktionsanställningar där ungdomar utan tidigare yrkeserfarenhet kan kombinera utbildning och jobb.

Sverige har inte råd med politiker som slarvar med finansieringen. Byggandet av ett Sverige där alla behövs grundas på ordning och reda i ekonomin. Att då, som Socialdemokraterna gör, gå fram med omfattande utgiftslöften som saknar täckning leder vare sig till mer kunskap i skolan eller att vi bygger upp de skyddsvallar Sverige behöver för att kunna möta nästa kris. Det är dags för Socialdemokraterna att svara på effekterna av sin underfinansierade ekonomiska politik och följderna för svensk skola.

Anna Kinberg Batra, gruppledare (M), ordförande i riksdagens finansutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skolorganisation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev